HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚερέ: Πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Κερέ: Πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία της τράπεζας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους της, φέρεται να είπε ο Μπενουά Κερέ, σύμφωνα με το Politico.

Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικά επίπεδα και τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν το βασικό εργαλείο των τραπεζών, αν και οι περαιτέρω μειώσεις δεν μπορούν αποκλειστούν, ανέφερε σε συνέντευξή του, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

«Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλώς στηρίζουν τη γενικότερη πολιτική μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της γερμανικής και της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας ότι τα εργαλεία της ΕΚΤ έχουν εξαντληθεί, αναφέροντας ότι έχει ακόμα στη φαρέτρα της πολλά διαθέσιμα εργαλεία σε περίπτωση ανάγκης.

Ο ίδιος τόνισε πως η τράπεζα δεν εξετάζει την επιλογή «λεφτά από το ελικόπτερο», ή αλλιώς άμεση παροχή ρευστού σε καταναλωτές για να τονώσει την κατανάλωση, καθώς κάτι τέτοιο θα περνούσε την διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο όρος «λεφτά από το ελικόπτερο» (helicopter money,) είναι ο όρος που πρωτοεισήχθη από τον οικονομολόγο, Milton Friedman, ως ένα «εργαλείο ύστατης ανάγκης» που βασίζεται στην ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να ρίξουν ρευστό από τα ελικόπτερα για να τονώσουν τη δαπάνη.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση