HomeΣΠΟΡΕλλάδα – Ισλανδία 2-3

Ελλάδα – Ισλανδία 2-3

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Εθνική προηγήθηκε με 2-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κώστα Φορτούνη, αλλά τελικά γνώρισε την ήττα με 3-2 από την Ισλανδία, αποδεικνύοντας πως έχει ακόμα δρόμο προκειμένου να φθάσει στα υψηλά στάνταρ του παρελθόντος. Τέσσερα(!) δοκάρια στην αναμέτρηση.

Η εικόνα του αγώνα
Ο Μίκαελ Σκίμπε συνέχισε τις δοκιμές, αλλάζοντας κατά τα 8/11 την αρχική ενδεκάδα σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στο Μαυροβούνιο. Παρόλα αυτά, ο αγωνιστικός προσανατολισμός της Εθνικής δεν επηρεάστηκε, αφού από τα πρώτα δευτερόλεπτα πίεσε ψηλά, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των Ισλανδών.

Παρά το πρέσινγκ, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έφθασαν πιο κοντά στο γκολ μόλις στο 4ο λεπτό. Ο Χάλφρεντσον εκτέλεσε απευθείας το φάουλ από πλάγια θέση, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι του Στέφανο Καπίνο.

Η απόφαση του Γερμανού τεχνικού να τοποθετήσει τον Κώστα Σταφυλίδη στη μεσαία γραμμή είχε αντίκτυπο στη μεσααμυντική λειτουργία, αφού ο άσος της Άουγκσπουργκ έβγαινε διαρκώς στο πλάι, αφήνοντας αβοήθητο τον Αλέξανδρο Τζιόλη.

Τελικά, μία έξυπνη συνεργασία των Φορτούνη-Τοροσίδη σε εκτέλεση φάουλ είχε ως αποτέλεσμα ο Χάλφρεντσον να ανατρέψει τον αμυντικό της Ρόμα μέσα στην περιοχή. Ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας το πρώτο γκολ με το εθνόσημο.

Με ανεβασμένη την ψυχολογία η Εθνική έφθασε σε δεύτερο γκολ και πάλι με τον άσο του Ολυμπιακού, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το λάθος διώξιμο του Ίνγκασον και με ένα εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Κρίστινσον.

Οι Ισλανδοί απάντησαν άμεσα, μειώνοντας σε 2-1 στο 34ο λεπτό με τον Τράουστασον, ύστερα από κακή αντίδραση του Μάριου Οικονόμου. Οι διεθνείς… ισοφάρισαν τα δοκάρια με τον Νίκο Καρέλη, το διαγώνιο σουτ του οποίου κατέληξε στο δεξί δοκάρι του Ισλανδού γκολκίπερ.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Τράουστασον βρέθηκε μία «ανάσα» από το 2-2, αλλά το εξαιρετικό σουτ που δοκίμασε κατέληξε κι αυτό στο δοκάρι του Καπίνο!

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε καλύτερα στο δεύτερο μέρος και έχασε μία μεγάλη ευκαιρία στο 48′, όταν η κεφαλιά του Τζιόλη κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του νεοεισελθόντα Χάλντορσον.

Οι αλλαγές των Βέλλιου και Διαμαντάκου στη θέση των Παπάζογλου και Καρέλη έδωσαν επιθετική ώθηση στην Ελλάδα, αλλά ήταν εμφανές το πρόβλημα στη δημιουργία ευκαιριών.

Οι φιλοξενούμενοι, μετά το 65′ ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και κατάφεραν να φθάσουν στην ισοφάριση στο 70′ με κεφαλιά του Ίνγκασον, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Σίγκουρντσον.

Οι Ισλανδοί συνέχισαν να «σφυροκοπούν» τα καρέ της Εθνικής και τελικά έκαναν την μεγάλη ανατροπή στο 82′ με την «χρυσή αλλαγή», τον Σίγκθορσον. Μάλιστα, στα τελευταία λεπτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν κι άλλο τον δείκτη του σκορ, αφού όποτε ήθελαν δημιουργούσαν ευκαιρίες στα καρέ του Καπίνο.

MVP
Παρά την ήττα, ο Κώστας Φορτούνης απέδειξε πως θα αποτελέσει το νέο ηγέτη της Εθνικής. Ο άσος του Ολυμπιακού σημείωσε δύο γκολ, ενώ είχε γενικότερα μία πολύ καλή παρουσία όσο διάστημα αγωνίστηκε, όντας μόνιμη πηγή κινδύνων για την άμυνα της Ισλανδίας.

Αδύναμος κρίκος
Η αμυντική τριάδα των Οικονόμου, Μόρα και Σιόβα δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα. Οι τρεις ποδοσφαιριστές υπέπεσαν σε αρκετά αβίαστα λάθη, είχαν έλλειψη καθαρού μυαλού, έχασαν αρκετές προσωπικές μονομαχίες και γενικότερα μετατράπηκαν σε αρνητικούς πρωταγωνιστές για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Σχόλιο
Η αναμέτρηση άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική, αφού μόλις στο 31′ προηγείτο με 2-0. Όμως, ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα πως τόσο στην άμυνα όσο και στη μεσαία γραμμή υπήρχαν μεγάλα κενά, τα οποία αργά ή γρήγορα θα κόστιζαν.

Οι αρκετές αλλαγές αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, όμως το ίδιο ισχύει και για την Ισλανδία. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρόνου προκειμένου να βρει τα πατήματά της και να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της. Επομένως, απαιτείται υπομονή και πίστη στο πλάνο του νέου τεχνικού, Μίκαελ Σκίμπε.

Οι συνθέσεις:
Ελλάδα: Καπίνο, Μόρας, Οικονόμου, Σιόβας (81′ Τζαβέλλας), Τζιόλης, Σταφυλίδης, Φορτούνης (77′ Ταχτσίδης), Τοροσίδης (77′ Πέτσος), Χολέμπας, Καρέλης (46′ Διαμαντάκος), Παπάζογλου (46′ Βέλλιος).

Ισλανδία: Κρίστινσον (46′ Χάλντορσον), Σέβαρσον, Χέρμανσον, Ίνγκασον, Γκούντμουντσον, Μπόντβαρσον (83′ Φινμπόγκασον), Γκούναρσον (46′ Μπ. Μπιάρνασον), Χάλφρεντσον (46′ Σίγκουρντσον), Κιάρτανσον (61′ Σίγκθορσον), Τράουστασον (46′ Ε. Μπιάρνασον), Σκούλασον.

Διαφήμιση
Διαφήμιση