HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΝΤ: Ζητά ευελιξία για την Ελλάδα λόγω προσφυγικού

ΔΝΤ: Ζητά ευελιξία για την Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκκληση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης απευθύνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να υπάρχει κάποια ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποφευχθούν δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είπε ο οικονομολόγος του Ταμείου προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση του χρέους.

Ο κ. Όμπστφελντ προειδοποίησε ακόμα για την τάση που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη υπέρ της απόρριψης της οικονομικής συνεργασίας και της αναζήτησης εθνικών λύσεων. «Χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη συνεργασία», σημείωσε.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ είναι ότι χτίζονται τείχη και φράχτες σε όλη την Ευρώπη μια πολιτική που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη νομισματική ένωση. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια λύση για να μοιραστεί τις συνέπειες της ανθρωπιστικής καταστροφής με την αποδοχή και την ενσωμάτωση προσφύγων.

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση πρόσθεσε ο οικονομολόγος και επανέφερε την πρόταση για μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, πρόταση που απορρίπτει το Βερολίνο.

Άσκησε, τέλος, κριτική στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει μόνη της το έργο τόνωσης της οικονομίας, χωρίς βοήθεια από δημοσιονομικές πολιτικές.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση