HomeΚΡΗΤΗΑπλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές λόγω της ολιγωρίας των συναρμόδιων Υπουργείων

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές λόγω της ολιγωρίας των συναρμόδιων Υπουργείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης σχετικά με τη λειτουργία των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ).

Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε  την  παρατεταμένη καθυστέρηση της Κυβέρνησης να καταβάλλει στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα το ποσό που τους αντιστοιχεί ως χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΕΣΠΑ) με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται έγκαιρα οι εργαζόμενοι και έθεσε το μείζον θέμα της εξεύρεσης πόρων για το έτος 2016-2017.

«Βρισκόμαστε 7 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, Κδαπ και Κδαπ παιδιών με αναπηρία κυρίως λόγω της καθυστέρησης καταβολής των χρηματοδοτήσεων είναι πολλά και μεγάλα:

1) Επτά (7) μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

2)Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα σε Δήμους και νομικά πρόσωπα.

Από το καλοκαίρι σας είχαμε επισημάνει τον λάθος σχεδιασμό και την προϋπόθεση του 30% προκειμένου να καταβληθεί η α’ δόση.

Σε πολλούς δήμους είναι αδύνατη η τήρηση του κανονισμού και κυρίως της προβλεπόμενης αναλογίας παιδαγωγών-παιδιών λόγω του ότι δεν εγκρίνατε πρόσθετη χρηματοδότηση για πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού ή την  καταβολή υπερωριών που, προέκυψαν από τη μείωση του 8ωρου σε 6ωρο.

Οι 1000 εργαζόμενοι στα 471 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και τα 67 ΚΔΑΠ με αναπηρία βιώνοντας εντονότερα την ανασφάλεια και λόγω των φετινών προβλημάτων κατέθεσαν δια του πανελλήνιου συλλόγου τους μια σειρά προτάσεις.

Προτείνουν λύσεις και ζητούν:

-σταθερή απρόσκοπτη χρηματοδότηση

-σταθεροποίηση της εργασιακής τους σχέσης,

-την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων

Δώσατε παράταση στις άδειες μέχρι 31-12-16, μα είναι δώρον – άδωρον. Η ισχύς των αδειών πρέπει να συμβαδίζει με τη σχολική χρονιά, δώστε λύση.

Δώστε λύση στο θέμα των προστίμων του ΙΚΑ στους Δήμους γιατί δημιουργεί φαύλο κύκλο αφού τους χάνεται η ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ζήτησε άμεσα λύσεις για τους εργαζόμενους στις δομές αντιμετώπισης φτώχειας που είναι επίσης απλήρωτοι για μήνες.

-Στα ΚΗΦΗ  και στα κέντρα διημέρευσης

-Η προγραμματική σύμβαση για το βοήθεια στο σπίτι για το 2016 δεν υπεγράφη ακόμη και συνολικά 5.500 εργαζόμενοι αγωνιούν  και δεν γνωρίζουν το εργασιακό τους αύριο και πρέπει να απαντήσετε στο αίτημα διασφάλισης της εργασίας τους.

Η αρμόδια Υπουργός παραδέχτηκε πως υπήρξε καθυστέρηση¨, την οποία όμως απέδωσε στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και όχι στα συναρμόδια Υπουργεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση