HomeΚΡΗΤΗΧρεωκοπημένος οργανισμός ο ENISA – Βολές για τη λειτουργία του στο Ηράκλειο

Χρεωκοπημένος οργανισμός ο ENISA – Βολές για τη λειτουργία του στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Χρεωκοπημένος οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, βρίσκεται σε διαμάχη με την Ελλάδα ως προς το κλείσιμο του δεύτερου δαπανηρού γραφείου του», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα EurActiv, το οποίο αναφέρεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Οργανισμό ENISA της ΕΕ για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, σε σχέση με τη διατήρηση και δεύτερου γραφείου στην Κρήτη, εκτός από αυτό της Αθήνας, παρά το τεράστιο κόστος που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Ο ENISA, σημειώνει το δημοσίευμα, ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις προκειμένου να κλείσει τις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο και να μεταφέρει όλο το προσωπικό του στο γραφείο του της Αθήνας, αλλά, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του, η τοπική πολιτική σκηνή έχει διατηρήσει ανοικτό το γραφείο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη κοστίσει στην ελληνική κυβέρνηση 1 εκατομμύριο ευρώ για περιττά έξοδα. Η EurActiv σχολιάζει επιπλέον, ότι η Ελλάδα καλύπτει ετήσιο ενοίκιο 640.000 ευρώ, ασυνήθιστη πρακτική για οργανισμό της ΕΕ, η οποία ωστόσο, εκλαμβάνεται ως μία χειρονομία από ελληνικής πλευράς για να καταστήσει πιο ελκυστικό τον νησιώτικο προορισμό. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν επίσης στην Euractiv, ότι οι τοπικές αρχές της Κρήτης επιθυμούν να παραμείνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός στο νησί για λόγους κύρους.

Το Ευρωκοινοβούλιο από την πλευρά του, υποστηρίζει το αίτημα του ENISA – υποστήριξη η οποία διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού στις 16 Μαρτίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται πως αυτό που ελπίζει τώρα το Ευρωκοινοβούλιο είναι να εισακουστεί το αίτημα και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούσε περίπου 250,000 ετησίως από το κλείσιμο του γραφείου.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως γνωστοποιήθηκε από το βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη ότι η  από χρόνια μεθοδικά οργανωμένη αποχώρηση του ENISA από το Ηράκλειο, ολοκληρώθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση στις 16/3/2016 της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση