HomeΚΡΗΤΗ«Απογυμνωμένο» το λιμενικό στο… προσφυγικό – Τι λέει στο cretapost ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος

«Απογυμνωμένο» το λιμενικό στο… προσφυγικό – Τι λέει στο cretapost ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Απογυμνωμένο» στέκεται το λιμενικό σώμα απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα με τα στελέχη του να καλούνται καθημερινά να σώσουν χιλιάδες άτομα που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς όμως να υπάρχει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε οι υποδομές, ούτε καν τα πλωτά μέσα.

Αυτό καταγγέλλει ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος μιλώντας στο cretapost.

Ο κ. Δαφέρμος έχει υπάρξει πολλές φορές στην… πρώτη γραμμή της διάσωσης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ενώ σήμερα υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υπεύθυνος πλωτών μέσων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

LIMENIKO1

Οι λάθος χειρισμοί της πολιτείας στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού

Λάθους χειρισμούς της Πολιτείας ως προς το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού του λιμενικού σώματος καταγγέλλει μιλώντας στο cretapost ο κ. Δαφέρμος.

«Το στελεχιακό δυναμικό σε σχέση με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος που έχει προκύψει δεν επαρκεί. Ένας λάθος χειρισμός της πολιτείας και του υπουργείου ήταν πριν δύο χρόνια όταν έθεσαν σε εφαρμογή το καλλικρατικό σχεδιασμό του λιμενικού σώματος. Αυτή η εφαρμογή είχε αποτέλεσμα την μείωση 2.000 περίπου οργανικών θέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι βάση του κανονισμού 65 του 2002 τα στελέχη που έπρεπε να υπηρετούν σε Χίο και Κω είναι 98 και 65 αντίστοιχα. Με τον Καλλικράτη όμως έγιναν 60 και 45 αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι αντί να έχουμε μία σοβαρή ενίσχυση του προσωπικού έχουμε μία δραματική μείωση. Αυτός ήταν ένας ξεκάθαρα λανθασμένος σχεδιασμός και πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις εκατοντάδων στελεχών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

LIMENIKO2

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι τα πλωτά επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει το λιμενικό είναι η «αιχμή του δώρατος».

«Έχει να γίνει μία σοβαρή ανανέωση του επιχειρησιακού στόλου από το 2002-2003 ενώ αυτή την ώρα το κόστος συντήρησής τους είναι τεράστιο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

Παράλληλα ο ανθυποπλοίαρχος τονίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές.

LIMENIKO3

«Από τους μήνες που έχω κάνει αποσπάσεις σε όλες αυτές τις περιοχές μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ανοίγοντας εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και στοιβάζοντας εκεί εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι κάτι το ικανοποιητικό τότε είναι πρόβλημα δικό τους. Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

Καμία υγειονομική προφύλαξη – Δεκάδες κρούσματα φυματίωσης στους άνδρες του λιμεμικού

Ανοργάνωτη όμως είναι η Πολιτεία και στο θέμα της υγειονομικής προφύλαξης των στελεχών των λιμενικών, όπως καταγγέλλει ο κ. Δαφέρμος.

«Δεκάδες συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει στην Χίο από φυματίωση ενώ στη Λέρο έχει διαπιστωθεί κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α σε συνάδελφό μας. Η πολιτεία στην υγειονομική προσφύλαξη στελεχών δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου. Όλα τα μέτρα πρώτης υγειονομικής προφύλαξης για τα στελέχη του λιμενικού που έρχονται σε άμεση επαφή με μετανάστες είναι κακής ποιότητας. Αρκεί να φανταστείτε ότι γάντια, μας στέλνουν το μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ενώ δεν υπάρχει η προμήθεια τέτοιων υλικών για τα πληρώματα της… πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια ώρα ο κ. Δαφέρμος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόληψη και ενημέρωση από την Πολιτεία για έναν προληπτικό εμβολιασμό στα στελέχη που αναμένεται να υπηρετήσουν με τον θεσμό της απόσπασης στα νησιά του Αιγαίου.

LIMENIKO4

Οι δυσκολίες στις επιχειρήσεις διάσωσης

Εκτός από τις δυσκολίες σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και υγιεινή προφύλαξη οι άνδρες του λιμενικού αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στις επιχειρήσεις διάσωσης καθώς δεν ξέρουν ποτέ τί θα αντιμετωπίσουν.

«Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Κατ’ αρχήν όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο με μετανάστες δεν ξέρουμε ποιοι είναι μέσα. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν διακινητές ή αν φέρουν οπλισμό. Άλλωστε είναι πρόσφατα τα περιστατικά, όπως πριν λίγες μέρες στην Χίο, με την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συναδέλφων με τούρκος διακινητές, και πρόσφατα τα επαναλαμβανόμενα τα περιστατικά στην Λέρο, την Σύμη, την Κάλυμνο, την Μυτιλήνη με τραυματισμούς συναδέλφων. Σημαντικές δυσκολίες έχουμε κι όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο καθώς οι μετανάστες κάνουν απρόβλεπτες κινήσεις», περιγράφει ο κ. Δαφέρμος λέγοντας παράλληλα ότι κανένα περιστατικό δεν είναι το ίδιο.

«Όλα έχουν την δυσκολία τους. Ένα απλό περιστατικό προσέγγισης λέμβου μπροεί να μετατραπεί σε μεγάλη τραγωδία», επισημάνει ο κ. Δαφέρμος.

LIMENIKO5

Δύο εμπειρίες που θα μείνουν ανεξήτηλες στη μνήμη

Δύο είναι τα περιστατικά που θα μείνουν ανεξήτηλα στη μνήμη του  κ. Δαφέρμου.

Το πρώτο περιστατικό:

«Ήταν κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής περιπολίας. Ήμουν μ’ έναν συνάδελφό μου και προσπαθούσαμε να σύρουμε μία ακυβέρνητη λέμβο στο σκάφος μας. Ο συνάδελφός μου είχε δέσει το σκοινί στον κρίκο. Δυστυχώς ο κρίκος έσπασε με συνέπεια ο συνάδελφός μου να πέσει στην θάλασσα. Ήταν 4 το πρωί σε μία περιοχή 80 μέτρων βάθους. Επικράτησε πανικός. Με συγκίνησε η χειρονομία του συναδέλφου μου να μην με πιάσει για βοήθεια γιατί θα μ’ έριχνε και μένα. Για τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα είχε κοπεί το νήμα της ζωής μας μέχρι ο συνάδελφός μας να επανέλθει στην επιφάνεια της θάλασσας».

LIMENIKO

Το δεύτερο περιστατικό:

«Κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας είχαμε προσεγγίσει μία λέμβο περίπου 65 ατόμων που φυσικά η χωρητικότητά της ήταν 6 ατόμων. Μας συγκλόνισε ότι ανασύραμε απ’ αυτή τη λέμβο 40 γυναικόπαιδα, 15 γέροντες, δύο άτομα με ειδικές ανάγκες με καροτσάκια, ένας δεν είχε πόδι, ένας δεν είχε μάτι. Από 65 ανθρώπους ένας ή δύο θα μπορούσαν να κολυμπούσαν αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση