HomeΚΡΗΤΗΣύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα

Σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

“Γιατί σε καλούμε να συσπειρωθείς στην επιτροπή αγώνα των 5μήνων:

•Τα 5μηνα προγράμματα που υλοποιεί και η τωρινή συγκυβέρνηση με εντολές της ΕΕ, αποτελούν προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας μας. Χρειάζονται φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους για να καλύψουν τεράστια κενά σε δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία.

Τα κενά αυτά δημιουργήθηκαν με την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από το 2009.

Ταυτόχρονα με τα προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας αποσκοπούν στο περαιτέρω χτύπημα του μισθολογικού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια μισθοί-χαρτζιλίκι και εργαζόμενοι χαμηλών απαιτήσεων.

•Αρχικά και για μεγάλο διάστημα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν περιελάμβαναν ούτε τα βασικά δικαιώματα.

Ο 5μηνίτης που αρρώσταινε δεν είχε το δικαίωμα αναρρωτικής άδειας ούτε με χαρτί γιατρού. Φυσικά ούτε λόγος γινόταν για κανονικές άδειες. Σήμερα στις τελευταίες εγκυκλίους εμείς οι ανακυκλώσιμοι μισοάνεργοι των 495 ευρώ, οι δήθεν ‘ωφελούμενοι’ δικαιούμαστε πλέον τα αυτονόητα δηλαδή κανονική και αναρρωτική άδεια, άδεια λοχείας, γονικές παροχές. Συνάδελφοι, τίποτα δε μας χαρίστηκε.

Οι εργαζόμενοι από τα πρώτα κιόλας 5μηνα πανελλαδικά, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στους δήμους έχοντας στο πλάι τους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καθώς και άλλα σωματεία, κατάφεραν με συνεχείς και επίμονους αγώνες την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας.

Αντίστοιχα στο Ηράκλειο η επιτροπή αγώνα και οι εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτή έχοντας σταθερά στο πλάι τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Οικοδόμων δεν σκύψαμε το κεφάλι. Συμμετείχαμε στον αγώνα με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και τις δημοτικές αρχές.

Απαιτώντας: •Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καλύπτουμε διαρκείς και πάγιες ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

Σταθερή διεκδίκησή μας αποτελεί η παραμονή μας στους χώρους δουλειάς όπου εργαζόμαστε. •Κανείς 5μηνίτης να μην έχει μισθό κάτω από τα 751 ευρώ.

Μισθοί αντίστοιχοι των θέσεων που καλύπτουμε. •Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το χρόνο ανεργίας. •Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με τη λήξη του προγράμματος μας πετάνε στο δρόμο της ανεργίας χωρίς να δικαιούμαστε ούτε το επίδομα ανεργίας, ενώ πολλοί από εμάς παραμένουμε και μετά την πρόσληψή μας για πολύ καιρό ανασφάλιστοι χωρίς να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο βασικό δικαίωμα της δωρεάν υγείας, δηλαδή στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. •Δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974912985”

Διαφήμιση
Διαφήμιση