HomeΚΡΗΤΗΜετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας… με τις “μονάδες γειτονιάς”

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας… με τις “μονάδες γειτονιάς”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μονάδες γειτονιάς που θα υποστηρίζονται από ομάδα υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και θα φέρνουν το σύστημα υγείας στον πολίτη περιλαμβάνει το νέο σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τον σχεδιασμό παρουσίασαν στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γ.γ. για την ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός, καθώς και το υπηρεσιακό σχέδιο για την υγειονομική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τον Αλ. Φλαμπουράρη να είναι θετικός και υποστηρικτικός της προσπάθειας.

«Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα ακόμη επίπεδο πρόσβασης στο σύστημα, με μικρές μονάδες που θα καλύπτουν 10.000 – 15.000 κατοίκους» σημειώνει μιλώντας στην «Αυγή» ο Στ. Βαρδαρός και εξηγεί: «Αυξάνουμε τα σημεία πρόσβασης και οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν τον δικό τους οικογενειακό γατρό, ο οποίος θα υποστηρίζεται από ομάδα υγείας διαφόρων ειδικοτήτων». Αυτές οι ομάδες «θα έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, με παρεμβάσεις στην τοπική κοινότητα.

Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαχειριστούμε καλύτερα την πρόσβαση, θα παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και θα αποσυμφορήσουμε και τα νοσοκομεία» τονίζει ο Στ. Βαρδαρός.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και ο σχεδιασμός θα εφαρμοστεί σταδιακά και πιλοτικά, αρχής γενομένης από τον Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, τη Ν. Φιλαδέλφεια, την Πάτρα και τον Δήμο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι το τέλος του 2016 θα βρισκόμαστε σε καλό σημείο ωριμότητας για να ξεκινήσει το σχέδιο» πρόσθεσε ο Στ. Βαρδαρός.

Επίσης, προβλέπεται και η ενίσχυση των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, με προσωπικό «και αλληλοδεσμευθήκαμε να εντάξουμε και τη διάσταση του προσφυγικού», σημείωσε ο γ.γ. για την ΠΦΥ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση