HomeΚΡΗΤΗΣτα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Δίκτυα ELISAN και ENSA συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης

Στα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Δίκτυα ELISAN και ENSA συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Περιφερειακής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Φτώχειας και Κοινωνικής Ένταξης με ορίζοντα το 2020, συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Δίκτυα, «ELISAN»: «European Local Inclusion and Social Action Network»: «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τοπικής Ένταξης και Κοινωνικής Δράσης και «ENSA»: «European Network of Social Authorities»: «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών».

Πρόκειται για δίκτυα που επιτελούν τους σκοπούς της κοινωνικής διοίκησης με συμπληρωματικό και ολοκληρωμένο τρόπο καθώς καλύπτουν τόσο το πεδίο χάραξης πολιτικής σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα όσο και το πεδίο εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο υπηρεσιών.

Κοινωνική συνοχή μέσω καινοτομίας

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ELISAN, λειτουργεί από το 2008, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κοινωνική συνοχή μέσω της καινοτομίας και της επινοητικότητας. Στόχος του δικτύου είναι η υπεράσπιση των τοπικών και ευρύτερων αναγκών μέσω εκλεγμένων εκπροσώπων, η ενημέρωση σχετικά με την τοπική κοινωνική δράση στην Ευρώπη, η διάδοση των καλών πρακτικών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας όπου προωθεί την σύναψη ευρωπαϊκών  εταιρικών σχέσεων, αυξάνει την αξία της κοινωνικής καινοτομίας από τις ευρωπαϊκές τοπικές κοινότητες, δημιουργεί μια βάση δεδομένων για την ευρωπαϊκή κοινωνική καινοτομία και τέλος εκκινεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Κοινωνική Καινοτομία.

Στις δράσεις του ELISAN συμπεριλαμβάνονται: η διοργάνωση ευρωπαϊκών εκδηλώσεων με στόχο την πληροφόρηση και την βελτίωση των θέσεων των μελών του δικτύου στα ευρωπαϊκά συνέδρια, η έκδοση αναφορών που σχετίζονται με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και τέλος, η ενημέρωση των μελών του δικτύου για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις στον κοινωνικό τομέα.

Οι βασικές αρχές του δικτύου συνίστανται:

  1. i. Στην αρχή της επικουρικότητας, όπου τονίζεται η ανάγκη σύνδεσης της έννοιας της αλληλεγγύης με εκείνη της επικουρικότητας.
  2. ii. Στην αρχή της κοινωνικής συνοχής με τη φιλοδοξία της επίτευξης ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης των κοινωνιών.

iii.        Στην αρχή της εδαφικής (κοινοτικής) συνοχής η οποία προϋποθέτει το σεβασμό της έννοιας της κοινοτικής ισότητας.

Τα διοικητικά όργανα του ELISAN εκλέγονται για τρία χρόνια και απαρτίζονται από Διοικητικό Συμβούλιο, Εκτελεστικό Συμβούλιο και Συντονιστική Επιτροπή.

Ευελιξία υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕNSA δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια του Βένετο της Ιταλίας το 1999. Έκτοτε το Δίκτυο έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα  Ευρωπαϊκών Περιφερειών ενώ στα πλαίσια των δράσεών του έχουν διεξαχθεί συνέδρια, σεμινάρια, προγράμματα επιτόπιων επισκέψεων και ανταλλαγές εμπειρίας και γνώσης του προσωπικού μεταξύ φορέων.

Στα πλαίσια της συνεργασίας των εταίρων του Δικτύου έχουν διεξαχθεί προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω του ENSA προσφέρεται η ευκαιρία στις τοπικές και περιφερειακές Αρχές να συμμετέχουν ενεργά στην λήψη αποφάσεων και σε προγράμματα, σε επίπεδο Ευρώπης, όσο αφορά τα κοινωνικά ζητήματα.

Το Δίκτυο ENSA συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκών φορέων και είναι μέρος  μιας διεθνούς πλατφόρμας για την υλοποίηση κοινών σχεδίων.

Σκοπός του Δικτύου είναι:

  • να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία, την αμοιβαία μάθηση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πολιτισμικών προτύπων και εμπειρίας στον κοινωνικό τομέα.
  • Να εμβαθύνει το διάλογο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.
  • Να συμμετάσχει σε καινοτόμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Το δίκτυο οργανώνει τις εργασίες του σε πέντε θεματικές περιοχές παρέμβασης: ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, αναπηρία, κοινωνική ένταξη.

Τα μέλη των δικτύων ELISAN και ENSA προέρχονται από Περιφέρειες και άλλους φορείς του κοινωνικού τομέα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση