HomeΚΡΗΤΗΈκθεση φωτογραφίας «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ

Έκθεση φωτογραφίας «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φωνή σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αυτή των άστεγων και εξαρτημένων γυναικών, δίνει η έκθεση «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ. Η έκθεση ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στην πόλη μας στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 19 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη η οποία δήλωσε «… Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε μια έκθεση φωτογραφίας που θα μας συνεφέρει, που θα μας προσγειώσει ανώμαλα στην ωμή πραγματικότητα, αυτήν την πραγματικότητα που μέσα στην ηρεμία της μικροαστικής μας ζωής ή και εξ’ αιτίας του φόρτου των προβλημάτων μας, τη σπρώχνουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Και όμως! Μας αφορά άμεσα, είναι ο κόσμος μας, αποτελεί την παρακαταθήκη που μαζί με άλλα δεινά θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Επιτρέψτε μου μια προτροπή: Ας μη κλείνουμε τα μάτια. Ας τη δεχτούμε, ας τη συνειδητοποιήσουμε, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να την ανατρέψουμε…».

Εικόνες μιας σκληρής καθημερινότητας

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης παρουσιάζει τη ζωή μέσα από τα μάτια  επτά εξαρτημένων και άστεγων γυναικών που υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα. Οι γυναίκες φωτογράφησαν την καθημερινότητά τους και μίλησαν για τις εμπειρίες, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες τους. Εικόνες και προσωπικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης, της αστεγίας, της πορνείας και της περιθωριοποίησης, αλλά και την ελπίδα των γυναικών για στέγη, απεξάρτηση, χαμόγελο και επανασύνδεση με τα παιδιά τους. Tο υλικό αυτό προέρχεται από ερευνητική εργασία της ψυχολόγου Βάσιας Δανάσκου, η  οποία διενεργήθηκε με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αποτελούν οι φωτογραφίες του συντοπίτη μας Ηρακλειώτη φωτογράφου, Στυλιανού Παπαρδέλα από τις εξορμήσεις του ΚΕΘΕΑ στις πιάτσες της Αθήνας και από την καθημερινή δουλειά στις εγκαταστάσεις του. Ο φακός του καταγράφει την προσπάθεια του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον τραχύ και μοναχικό κόσμο της χρήσης και την υπόλοιπη κοινωνία και να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες των εξαρτημένων με παρεμβάσεις στον δρόμο και με ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής και φροντίδας.

kethea ekthesi

Με στόχο να παραμεριστεί η αδιαφορία και ο φόβος

Η  έκθεση μάς καλεί να παραμερίσουμε για λίγο τη συνήθη στάση αδιαφορίας, φόβου,  αποστροφής ή επίκρισης απέναντι στους εξαρτημένους, να μπορέσουμε αντικρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από το πρόβλημα και να αντιληφθούμε τη σημασία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων που κρατούν ανοικτή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης.

Το  ΚΕΘΕΑ με μονάδες προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, χώρους ημερήσιας φιλοξενίας, άμεσα προσβάσιμες μονάδες σωματικής και ψυχικής υγείας, ξενώνες διαμονής, συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικές κοινότητες και  κέντρα κοινωνικής επανένταξης έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών που κάνει καθημερινά πράξη την αντίληψη ότι κάθε εξαρτημένος έχει δικαίωμα στη ζωή, την πληροφόρηση και τη φροντίδα. Η δουλειά του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι  η στήριξη και η ενδυνάμωση των εξαρτημένων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης και για τους ίδιους και για την κοινωνία.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Κρήτης ενδεικτικά και με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ της τελευταίας πενταετίας, για τους εξαρτημένους χρήστες παράνομων ουσιών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ: το 54% κάνει ενέσιμη χρήση, το 28,8% έχει κάνει κοινή χρήση σύριγγας, το 1,7% είναι θετικό σε HIV, το 2,1% είναι θετικό στην ηπατίτιδα Β και το 23,9% είναι θετικό στην ηπατίτιδα C. Επίσης το 15,1% δηλώνει ότι δεν έχει σταθερή στέγη ή άστεγος. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα αιτήματα θεραπείας για ενήλικες  και έγκαιρης παρέμβασης για έφηβους καθώς και για δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης στις σχολικές κοινότητες.

Όλα τα στοιχεία και ενδείξεις συνηγορούν ότι σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα απέχουν πολύ οι εικόνες στους δρόμους της πόλης μας απ’ αυτές της Αθήνας, με όλες τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται.

Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό κρίνεται από το πώς μεταχειρίζεται τις πιο ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, τις ευκαιρίες ένταξης που δίνει και την ικανότητα να προλαμβάνει κοινωνικές κρίσεις και ανισότητες.

Διάρκεια έκθεσης: 16 – 19 Μαρτίου 2016, Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 17/3 & Παρασκευή 18/3 , 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Σάββατο 19/3, 09:00 – 13:00

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση