HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέες προτάσεις από την Αθήνα στην Τρόικα για συμφωνία-«πακέτο» μέχρι την Παρασκευή

Νέες προτάσεις από την Αθήνα στην Τρόικα για συμφωνία-«πακέτο» μέχρι την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επιθυμία να αποχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή έχει εκφράσει, σύμφωνα με πηγές με γνώστη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής της Τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ωστόσο, κορυφαίες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν σχετικά: «Αυτό που επιθυμούμε ειναι να τους κρατήσουμε στην Αθήνα, έως ότου συμφωνήσουμε».

«Έχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για όλα, γιατί θελουμε να κλείσει άμεσα το ασφαλιστικό» ανέφερε κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ακόμη ότι το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με την ελληνική πρόταση για αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.

Στόχος είναι να κλείσει σήμερα και το φορολογικό, και για το λόγο αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το Κουαρτέτο, σήμερα το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και οι Θεσμοί συμφώνησαν, αντί για τη συζήτηση για την Παιδεία, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, να εξετάσουν αυτό το θέμα, προκειμένου να κλείσει οριστικά.

Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, ανέφερε πηγή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει έως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).

Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ (αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση