HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Κεγκέρογλου στην εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Β. Κεγκέρογλου στην εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην εκδήλωση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «Μεταρρυθμίσεις στην πράξη: Αναγκαίες αλλαγές για μια κοινωνία αξιοπρέπειας, Αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης» παρευρέθηκε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην τοποθέτηση του ανέφερε:

“Σας καλωσορίζω στην ανοικτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τη Χώρα μας. Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις, των παγκόσμιων οικονομικών αλλά και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, σε κάθε χώρα ενισχύουν όχι μόνο τον ευρωσκεπτικισμό αλλά και τους αντίπαλους της ευρωπαϊκής ιδέας.

Τις τάσεις αυτές ενισχύει η θολή γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού και αναδεικνύει την ανάγκη να δοθούν προοδευτικές απαντήσεις στα ερωτηματικά και τις αμφισβητήσεις, αλλά κυρίως βιώσιμες λύσεις στα νέα κοινωνικά προβλήματα που αναφύονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, που είναι ουσιαστικά δημιούργημα της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία είχε πάντα ως προμετωπίδα των πολιτικών της το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή, περνά μια σειρά από εξετάσεις, και είναι μπροστά σ’ ένα αμείλικτο δίλημμα.

Το κοινωνικό κράτος και κατ’ επέκταση το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. -είτε θα στηριχθεί μεταρρυθμιζόμενο, ώστε να καταστεί βιώσιμο οικονομικά και ταυτόχρονα περισσότερο αποτελεσματικό κοινωνικά -είτε δεν θα υπάρχει

Η επιλογή των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες είναι όχι μόνο προφανής αλλά και μονόδρομος και οριοθετείται τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά.

Απορρίπτουμε: Αφενός τη λογική του νεοφιλελευθερισμού που δεν συνδέει την επιχειρηματικότητα και το παραγόμενο προϊόν, με τους δημιουργούς του, τους εργαζόμενους αλλά και το κοινωνικό σύνολο και εκλαμβάνει την όποια σκέψη για κοινωνική προστασία, περίπου ως φιλανθρωπική πράξη.

Κι αφετέρου την λογική του κρατισμού που ισοπεδώνει την ιδιωτική και συλλογική πρωτοβουλία και ότι αυτή παράγει και εναποθέτει τις λύσεις μόνο στην κρατική παρέμβαση, αφού δεν αντιλαμβάνεται την αξία της κοινωνικής ένταξης, μέσω της πραγματικής οικονομίας. Για εμάς η ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την κοινωνική συνοχή.

Η πραγματική οικονομία, με την εργασία, την κοινωνική προστασία και την ένταξη.

Χωρίς πραγματική οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο κοινωνικό κράτος και χωρίς κοινωνικό κράτος, η πραγματική οικονομία απαξιώνεται από το κοινωνικό σύνολο.

Προφανώς στην Ελλάδα δεν ξεκινούμε από μηδενική βάση, γι’ αυτό η στήριξη και η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών για τη βελτίωσή τους (και όχι για απολύσεις) είναι στοιχείο της πολιτικής μας. Θεσμοί και κοινωνικές δομές π.χ. που στηρίζουν τις οικογένειες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα Άτομα με Αναπηρία, τους πλέον αδύναμους. (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΗΦΗ παιδικοί και βρεφονηπιακοί ΚΔΑΠ, ΣΥΔ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ΚΔΑΠαμεα, δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας κλπ) αξιολογούνται καθημερινά και ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς σχέδιο όπως και με το σύνολο της πολιτικής της, ναρκοθετεί οτιδήποτε δεν πηγάζει από αυτήν.

Διέκοψαν το Πρόγραμμα Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και το 2015, ενώ μεγάλωσαν τα ελλείμματα σε όλους τους τομείς, στον κοινωνικό τομέα παρουσίασαν αδρανή πλεονάσματα. Ο ΟΑΕΔ παρουσίασε «περίσσευμα» 504 εκ. ευρώ στο λογαριασμό για την αντιμετώπιση της ανεργίας και στο Ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας έμειναν ανέγγιχτα τα 330 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες αλλά πασχίζουν για τη στήριξη των 450.000 περίπου ωφελούμενων, την ίδια ώρα που ο Υπουργός δηλώνει «φόρτο εργασίας». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνεργασία με τους αντίστοιχους κομματικούς τομείς και ενόψει της Πολιτικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά στο διάλογο.

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και των προτάσεων νόμου όπως αυτή για την επαναφορά και επέκταση του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να ανοίξουμε ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία Αξιοπρέπειας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας για το σκοπό αυτό εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών που αποτελούν τους πιο σημαντικούς συνομιλητές μας και τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση