HomeΚΡΗΤΗΣτο Ηράκλειο το «Πείραμα του Ερατοσθένη»

Στο Ηράκλειο το «Πείραμα του Ερατοσθένη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου, το ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Σπάρτης και Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), συνδιοργανώνουν, με αφορμή την Εαρινή Ισημερία, δράση με τίτλο  «Το Πείραμα του Ερατοσθένη», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016.

Στην Εαρινή Ισημερία (Κυριακή 20 Μαρτίου 2016), ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Τη μέρα αυτή, είναι μια καλή ευκαιρία να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, επειδή γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα, και μπορούμε εύκολα να βρούμε την απόσταση μας από αυτόν (Ισημερινός) με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στη δράση, συμμετέχουν ομάδες μαθητών από 300 σχολεία ανά την Ελλάδα (Χάρτης).

Ένα από τα ωραιότερα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια ημέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά. Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά.

Έτσι, ο Ερατοσθένης υποστήριξε ότι η επιφάνεια της Γης  δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική και προσδιόρισε την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης, από το μήκος της σκιάς και την απόσταση των δύο πόλεων, η οποία ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών. Η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km. Αυτή είναι η σωστή απάντηση, και το γεγονός ότι  ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας τόσο απλά εργαλεία, είναι που την κάνει τόσο εντυπωσιακή.

Ταυτόχρονη εκδήλωση στο Ηράκλειο

Στα πλαίσια της δράσης αυτής, στις 18/3/2016 ημέρα Παρασκευή διοργανώνεται εκδήλωση ταυτόχρονα από το 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Φούρναρης Γεώργιος) και το 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Παρωτίδου Χριστίνα)  σχετικά με την μέτρηση της ακτίνας της Γης. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό (έχουν ίδιο γεωγραφικό μήκος), γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης, οποιαδήποτε μέρα του έτους, αρκεί να υπάρχει σχετική ηλιοφάνεια. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τηλεδιάσκεψη των δυο σχολείων, γνωριμία των μαθητών και ανταλλαγή απόψεων και δεδομένων από τις μετρήσεις που θα γίνουν στο κάθε σχολείο. Στο 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου θα παρευρίσκεται και ο Δ/ντης της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου, Γιγουρτάκης Νικόλαος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://1ekfe.ira.sch.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση