HomeΥΓΕΙΑΜύθος ότι το AIDS έφτασε στις ΗΠΑ από τον «Ασθενή Μηδέν»

Μύθος ότι το AIDS έφτασε στις ΗΠΑ από τον «Ασθενή Μηδέν»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο άνδρας που κατηγορήθηκε ότι άρχισε την επιδημία του AIDS στις ΗΠΑ πριν από τρεις δεκαετίες, δεν είχε καμία σχέση με την έναρξή της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο Gaëtan Dugas ήταν ένας καναδός αεροσυνοδός που πέθανε από AIDS σε ηλικία 31 ετών, το 1984.

Λίγο πριν τον θάνατό του, δημοσιοποιήθηκε μελέτη των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που εξέτασε την πιθανότητα να είχαν ερωτικές επαφές μεταξύ τους 13 ομοφυλόφιλοι από την Καλιφόρνια (σ.σ. ήταν η εποχή που μόλις άρχιζε η επιδημία και ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι το AIDS είναι «σύνδρομο των γκέι»).

Καταγράφοντας τα ονόματα των ερωτικών συντρόφων τους και ερχόμενοι σε επαφή με κάθε έναν από αυτούς και όλους τους υπόλοιπους που κατονομάστηκαν στην πορεία της έρευνάς τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 40 άνδρες από δέκα αμερικανικές πόλεις σχετίζονταν μέσω σεξουαλικής επαφής – και στο επίκεντρο αυτών βρισκόταν ο Dugas, ο οποίος ονομάστηκε «Ασθενής Μηδέν» (Patient Zero).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Dugas είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και είχε «μυριάδες ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες», οπότε πολλοί πίστευαν ότι μολύνθηκε με τον ιό σε κάποιο ταξίδι του στην Αφρική και τον μετέδωσε στην κοινότητα των γκέι των ΗΠΑ.

Τώρα, όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην Τουσόν, οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία των μεταλλάξεων του ιού, λένε πως αυτό είναι λάθος διότι το AIDS άρχισε πολύ πριν την εποχή του Dugas.

Η νέα μελέτη

Όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Science», εξέτασαν οκτώ δείγματα αίματος ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, οι οποίοι το 1978 και το 1979 συμμετείχαν σε μελέτες για την ηπατίτιδα Β.

Οι ερευνητές της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας δρα Μάικλ Γουόρομπεϊ, απομόνωσαν στα δείγματα αυτά τον ιό HIV και ανέλυσαν το γενετικό υλικό του. Στη συνέχεια, έκαναν το ίδιο με δείγμα αίματος του Dugas.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία τεχνική χρονολόγησης που αποκαλείται μοριακό ρολόι και καταγράφει τις χαρακτηριστικές γενετικές μεταλλαγές των ιών, για να δημιουργήσει το «γενεαλογικό δέντρο» τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι ιοί των οκτώ ανδρών είχαν εκτεταμένη, χαρακτηριστική γενετική ποικιλομορφία που σημαίνει ότι επρόκειτο για ιούς που κυκλοφορούσαν επί χρόνια στις ΗΠΑ.

Μάλιστα τα γενετικά χαρακτηριστικά τους έμοιαζαν με εκείνα του ιού HIV της Καραϊβικής, στην οποία πιστεύεται ότι έφτασε το 1967, προερχόμενος από την Αφρική.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από την Καραϊβική, ο HIV πέρασε το 1970 στη Νέα Υόρκη και το 1975 στο Σαν Φρανσίσκο.

Αντιθέτως, ο ιός του Dugas ήταν πολύ μεταγενέστερος, βρισκόταν στο μέσον του «γενεαλογικού δέντρου» και επομένως είναι αδύνατον να εισήγαγε αυτός τον ιό στις ΗΠΑ, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση