HomeΥΓΕΙΑΟι 5 συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο σας

Οι 5 συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο σας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα έρευνα του αμερικανικού Κέντρου για την Υγεία (CDC) δείχνει ότι ακόμη και όσοι κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα, κάνουν σημαντικά λάθη πριν πέσουν στο κρεβάτι τους, τα οποία και δεν επιτρέπουν στους οργανισμούς τους να πάρουν όλα τα οφέλη του ύπνου.

Αν δεν θέλετε να «χαλάσετε» τον ύπνο σας, καλό είναι να ξεχάσετε τα πέντε παρακάτω πράγματα:

1) Πείτε «όχι» στο αλκοόλ

Μπορεί να πίνετε ένα ποτό πριν κοιμηθείτε για να χαλαρώσετε, όμως, στην πραγματικότητα το αλκοόλ καταστρέφει την ποιότητα του ύπνου σας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τον Ιανουάριο του 2015 το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, μπορεί να κάνει τα μάτια σας να κλείνουν, αλλά διαταράσσει τη διαδικασία του ύπνου.

2) Ξεχάστε το iPad στο κρεβάτι

Έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα πριν τον ύπνο σε ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως, όπως τα iPad, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και μάλιστα, αρνητικό, ενώ καταστρέφει σταδιακά και τις ικανότητες συγκέντρωσής σας. Οπότε, πείτε «όχι» στο iPad στο κρεβάτι και «ναι» σε ένα βιβλίο.

3) Μην πίνετε καφέ αργά

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι αν θέλετε να κοιμηθείτε νωρίς, τότε δεν πρέπει να πίνετε καφέ πολύ αργά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως θα πρέπει να λέτε «όχι» στον καφέ, νωρίτερα από ότι πιστεύατε. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έδειξε πως αν κάποιος πιει έναν διπλό εσπρέσο τρεις ώρες πριν κοιμηθεί, τότε καταστρέφει το εσωτερικό του «ρολόι». Άλλες πάλι έρευνες λένε πως η κατανάλωση καφέ πρέπει να σταματά έξι ώρες πριν τον ύπνο.

4) Είστε «κολλημένοι» στα social media;

Μπορεί να μην «ανεβάζετε» φωτογραφίες στο Instagram από το κρεβάτι σας, ωστόσο, όταν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε, δεν πρέπει να «τσεκάρετε» τα social media. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι ηλικίας 19 έως 32 ετών που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν έναν διαταραγμένο ύπνο, σε σύγκριση με όσους δεν είναι… εθισμένοι στα κοινωνικά τους προφίλ.

5) Μην τρώτε τρόφιμα με υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης

Ακόμη και ένα κομμάτι cheesecake αργά το βράδυ, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ύπνο σας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη διαταράσσουν τον ύπνο σας, γι΄αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν να τρώτε τροφές πλούσιε σε φυτικές ίνες, πριν ξαπλώσετε.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση