HomeΚΡΗΤΗΣτο… στόχαστρο της Τροχαίας οι «επικίνδυνες» παραβάσεις

Στο… στόχαστρο της Τροχαίας οι «επικίνδυνες» παραβάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο… στόχαστρο της Τροχαίας μπαίνουν οι «επικίνδυνες» παραβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία να προχωρά κάθε βδομάδα σε σχεδιασμό και συντονισμό για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, με κεντρικό στόχο το δραστικό περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, που έχουν ως επακόλουθο θανάσιμους και σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών, μέσω της στοχευμένης και συντονισμένης δράσης των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος πραγματοποιήθηκε βάσει της ποιοτικής ανάλυσης και αξιολόγησης στατιστικών στοιχείων και δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα και η εφαρμογή του αποσκοπεί ουσιαστικά, στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη μέριμνα στο σχεδιασμό, αλλά πρωτίστως στην εφαρμογή του προγράμματος, έχει δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και των επιπτώσεων τους, με στόχο τη βελτίωση και την παγίωση ορθής οδηγικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Οι «επικίνδυνες» παραβάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι :

  • Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας και μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  • Μη χρήση κράνους
  • Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Κυκλοφορία οχήματος που δεν έχει υποστεί τεχνικό έλεγχο
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Με την εφαρμογή του προγράμματος και σε εβδομαδιαία βάση, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας θα ενημερώνουν τους οδηγούς και θα ενεργούν ελέγχους στο οδικό δίκτυο αναφορικά με τις ανωτέρω «επικίνδυνες» παραβάσεις, υπό τον επιτελικό συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ακόμη την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή του, με τη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού της Τροχαίας, του αναγκαίου αριθμού περιπολικών και συμβατικών οχημάτων, καθώς και μοτοσικλετών με ανάλογο εξοπλισμό.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει στους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος αρχίζει από την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016.

Περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Τροχαία-Οδική ασφάλεια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση