HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόταση-βόμβα των Θεσμών για μείωση του αφορολόγητου στο 50%

Πρόταση-βόμβα των Θεσμών για μείωση του αφορολόγητου στο 50%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Θεσμοί κατέθεσαν χθες πρόταση σοκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο για μείωση του αφορολόγητου στο 50% για όλους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο, αλλά σε χαμηλότερο ύψος.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου και να αντικατασταθεί από ενιαίο αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 8.000 ευρώ.

Οι Θεσμοί επιχειρηματολόγησαν λέγοντας ότι το υπάρχον σύστημα έκπτωσης δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποκρύψουν εισοδήματα. Επίσης θεωρούν, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι για κάποιον που έχει υψηλό εισόδημα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου εισοδήματος.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων:

-Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς , συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από 30.000 ευρώ

-Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων

-Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.5οο ευρώ για τους αγρότες

-Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα φέρει επιβαρύνσεις πάνω από 30.000 ευρώ

Σήμερα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί ο νέος φορέας δημοσίων εσόδων και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι τράπεζες και τα κλειστά επαγγέλματα.

Κίτρινες κάρτες στον Κατρούγκαλο

Νέα κόκκινη γραμμή για τις συντάξεις έθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση με τους Θεσμούς, μιλώντας για προστασία όσων έχουν αθροιστικά αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ. Αυτό το κριτήριο, καθώς και το ποσοστό αναπλήρωσης, θα ληφθούν υπόψη στο ύψος της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

Άμεση μείωση επικουρικών συντάξεων

Στο πρώτο ραντεβού ο υπουργός Εργασίας δέχτηκε πολλές «κίτρινες κάρτες». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μάλιστα τού πρότεινε τρόπο για να μειώσει άμεσα τις επικουρικές συντάξεις. «Δεν εγκρίνουμε την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που ζητάτε. «Ο μόνος δρόμος είναι να μειώσετε τις επικουρικές συντάξεις στα 2 εκατομμύρια επικουρικών συνταξιούχων. Δηλαδή να κόψετε 35 ευρώ το μήνα στον κάθε ένα, για να καλύψετε το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ», φέρεται να είπε ο Τζουζέπε Καρόνε, με τον κ. Κατρούγκαλο να τονίζει: «Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 50 ευρώ επικουρική σύνταξη το μήνα. Πώς θα τους κόψουμε τα 35 ευρώ; Εμείς δεν είπαμε να μην κοπούν οι επικουρικές, αλλά να κοπούν ποσοστιαία και έως 30% στις υψηλές».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΔΝΤ για το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Απευθυνόμενη στον Γιώργο Κατρούγκαλο η κ. Βελκουλέσκου φέρεται να είπε: «Το 16% που προτείνετε στους αγρότες δεν μπορεί να είναι μόνιμο. Μόνο σαν μεταβατική λύση μπορούμε να το δεχτούμε. Όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε και τις εκπτώσεις που κάνετε στους νέους επιστήμονες».

Επιπλέον, οι δανειστές ζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά και πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος την σύνταξη των 384 ευρώ.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση