HomeΥΓΕΙΑ«Όλες μας τις δυνάμεις για την οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας»

«Όλες μας τις δυνάμεις για την οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρέμβαση στα θέματα της Υγείας έκανε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος».

Σχετικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφερε ότι στη παρούσα κατάσταση «θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την στήριξη των νοσοκομείων» και ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης πόρων, σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι σωστό, στις σημερινές συνθήκες, να μένουμε παθητικοί θεατές υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης», ενώ με βάση την εμπειρία του ως διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) προχώρησε σε ορισμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της νευροχειρουργικής στην Κρήτη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι 1 νευροχειρουργός στο Λασίθι ή 2 στα Χανιά καλύπτουν νευροχειρουργικά τους αντίστοιχους νομούς. Αντίθετα, η συγκέντρωση όλων των νευροχειρουργών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μια νευροχειρουργική κλινική, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Κρητικούς συμπολίτες μας, και θα συμβάλει στην κατεύθυνση η πλειοψηφία των νευροχειρουργικών περιστατικών να αντιμετωπίζονται στην Κρήτη, ή με άλλα λόγια, θα ελαχιστοποιήσει τα νευροχειρουργικά περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή από την Κρήτη».

Σχετικά με τα πανελλαδικά κέντρα σπανίων παθήσεων υπογράμμισε ότι δεν βοηθά η αντίληψη «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε νοσοκομείο και ειδική κλινική», ενώ αντίθετα η δημιουργία κέντρων αναφοράς στην κατεύθυνση «ένα πανελλαδικό κέντρο για κάθε μια σπάνια πάθηση» θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες για την πάθηση υπηρεσίες υγείας και θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των περιστατικών που θα χρειάζονται διακομιδή σε κέντρα του εξωτερικού.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης της κοινωνικής οικονομίας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων: «Άμεση ανακούφιση για το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να επέλθει μέσα από την αγορά υπηρεσιών (όπου αυτό είναι δυνατόν) από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, χωρίς να βαρύνεται περαιτέρω οικονομικά το Υπουργείο Υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός. Έτσι, από τη μια θα ανοίξουν, και μάλιστα στον τρίτο τομέα της οικονομίας, πολλές νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας, και από την άλλη θα ωφεληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού καλύπτει άμεσα, κρίσιμα κενά που δημιουργήθηκαν με την επιβληθείσα απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια».

Σημειώνεται ότι κατά τη  συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τη διατύπωση γνώμης για τους νέους διοικητές ο Νίκος Ηγουμενίδης υπερψήφισε την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τους δύο νέους διοικητές στην 2η και για στην 7η ΥΠΕ, ενώ ειδικότερα για την προτεινόμενη για την Κρήτη και την 7η ΥΠΕ κα Ελένη Μαυρομάτη σημείωσε ότι: «Η προσωπική της  διαδρομή είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο, ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ δίπλα στην κα Μαυρομάτη και στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Θα βοηθήσω όσο μπορώ σε ότι χρειαστεί».

Κλείνοντας τη τοποθέτηση του δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι: «Πέρα από την θέλησή μας να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε, η προσπάθειά μας εκφράζει τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις και την ελπίδα του λαού μας. Γι’ αυτό όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το έργο μας, τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα, θεωρώ ότι θα επιτύχουμε».

Διαφήμιση
Διαφήμιση