HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης 5.000 ανέργων σε hotspots

Πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης 5.000 ανέργων σε hotspots

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρώτη προκήρυξη για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω του οποίου θα στελεχωθούν με 5.000 ανέργους τα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις με τη συνεργασία των υπουργείων Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και των εμπλεκόμενων Δήμων. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα στελεχώσουν τα πέντε hotspots στην Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, τα δύο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και τις υπόλοιπες δομές. Οι θέσεις θα περιλαμβάνουν ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η πρώτη προκήρυξη θα αφορά πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης για 2.297 ανέργους. Οι εργαζόμενοι, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη για οκτώ μήνες άλλων 2.703 ανέργων. Δεν αποκλείεται οι δύο φάσεις του προγράμματος να συμπέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τις ανάγκες που θα προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυχτερινή τους εργασία.

«Τα προγράμματα που ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας θα συμβάλουν στη συστηματική, οργανωμένη και συνεκτική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. «Οι 5.000 θέσεις του προγράμματος είναι μια σημαντική κίνηση που θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» ανέφερε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση