HomeΚΡΗΤΗΕκδήλωση στη μνήμη του Ιωσήφ Χατζιδάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Εκδήλωση στη μνήμη του Ιωσήφ Χατζιδάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από τον θάνατο του Ιωσήφ Χατζιδάκη (Μήλος 1845 – Κρήτη 1936), η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμά τον Νέστορα της Κρητικής αρχαιολογίας, ιδρυτή και πρώτο διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη του την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Χάρη στη φροντίδα του γιατρού Ιωσήφ Χατζιδάκη διασώθηκε πλήθος αρχαιοτήτων στην Κρήτη ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής· οι ανασκαφές του και η ίδρυση του Μουσείου Ηρακλείου συνέβαλαν στην παγκόσμια προβολή του. Ο προσκεκλημένος ομιλητής από τη Μήλο, αρχαιολόγος κ. Παύλος Κοτρωνάκης, θα αναφερθεί στους στενούς δεσμούς των Κρητών με τη Μήλο, νησί όπου βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο οι εκπατρισμένοι Κρήτες κυρίως μετά την αιματηρή καταστολή της Επανάστασης στα Σφακιά το 1824.

Με ειδικότερη αναφορά στην κοινότητα Κρητών του Αδάμαντα, που υπήρξε γενέτειρα του Ιωσήφ Χατζιδάκη, θα παρουσιάσει στοιχεία από νεότερες έρευνες στα αρχεία της Μήλου για την ακριβή χρονολογία γέννησής του και για τη συνεχιζόμενη σχέση του με τη Μήλο και την κοινότητα των εκεί Κρητών, ακόμα και μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Κρήτη.

Στα πλαίσια των αναφορών για την κοινότητα Κρητών του Αδάμαντα και τιμώντας, παράλληλα, τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, o κ. Κοτρωνάκης θα αναδείξει άγνωστες επίσης πτυχές από τη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Μήλο, τόπο όπου παντρεύτηκε και έζησε η αδελφή του Βενιζέλου Ελένη.

Θα αναφερθεί στα ταξίδια του πολιτικού στη γειτονική νήσο των Κυκλάδων με αφορμή τη διαμονή εκεί της μητέρας του Στυλιανής και του αδελφού του Αγαθοκλή, και θα παρουσιάσει τα γεγονότα που οδήγησαν στον ταυτόχρονο θάνατο μητέρας και γιου στον Αδάμαντα, την κοινή τους ταφή και την επανεύρεση του χαμένου μνήματος περίπου 100 χρόνια μετά.

Ο αρχαιολόγος κ. Παύλος Κοτρωνάκης έλκει την καταγωγή από την Κρήτη και τη Μήλο, έχοντας πατέρα Κρητικό και μητέρα γεννημένη στο νησί αυτό των Κυκλάδων. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κλασική Αρχαιολογία (2012).

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1998) και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικές έρευνες στη Μήλο από το έτος 2001 (ιδιαιτέρως κατά τα έτη 2004-2008 στην προϊστορική πόλη της Φυλακωπής). Ο κ. Κοτρωνάκης ασχολείται με την ιστορική έρευνα και είναι Πρόεδρος της “Αδελφότητος Μηλίων” που επιμελείται την περιοδική έκδοση ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου “Μηλιακά”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση