HomeΚΡΗΤΗΣτα 104 εκατ. ευρώ τα βεβαιωμένα πρόστιμα των αυθαιρετούχων σε Ηράκλειο και Βιάννο

Στα 104 εκατ. ευρώ τα βεβαιωμένα πρόστιμα των αυθαιρετούχων σε Ηράκλειο και Βιάννο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα των αυθαιρέτων κατέθεσαν στη Βουλή και προς τους αρμόδιους Υπουργούς 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο της ερώτησης, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη, οι βουλευτές ρωτούν αν μέχρι την ολοκλήρωση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και κατά τη διάρκεια της παράτασης που έχει δοθεί, θα αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες, «παγιδευμένοι» στη πολιτική ομηρία των προηγούμενων δεκαετιών.

Οι βουλευτές, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνουν ότι μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου περί αυθαιρέτων μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων βρίσκεται ήδη καθημερινά αντιμέτωπη με ειδοποιητήρια για ήδη βεβαιωμένα και υπέρογκα πρόστιμα που αποστέλλουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά το Νομό Ηρακλείου όπου «μόνον στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκ ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκ ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης θα αξιοποιηθεί για τη προετοιμασία του νέου νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, με κοινωνικό πρόσημο και με οικολογική ευαισθησία.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Ακριώτης Γεώργιος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δημαράς Γεώργιος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουσταφά Μουσταφά, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπιγιάλας Χρήστος και Παυλίδης Κωνσταντίνος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση