HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑHSBC: Γιατί θέτει «buy» στις μετοχές όλων των ελληνικών τραπεζών

HSBC: Γιατί θέτει «buy» στις μετοχές όλων των ελληνικών τραπεζών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσταση «buy» για όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θέτει η HSBC ξεκινώντας εκ νέου την κάλυψη και των Eurobank – Εθνική και αναβαθμίζοντας την Πειραιώς.

Αναλυτικά οι τιμές στόχοι: για την Alpha Bank 2,92 ευρώ, για την Eurobank 1,23 ευρώ, για την Εθνική 0,39 ευρώ και για την Πειραιώς 0,27 ευρώ.

Στην έκθεση της HSBC με την κεντρική σημείωση «ασύμμετρη σχέση ρίσκου και επιβράβευσης», οι αναλυτές σημειώνουν πως η κρίση του 2015 άλλαξε τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας, καθιστώντας τον περισσότερο συγκεντρωμένο και πιο αποτελεσματικό από πλευράς κόστους.

Κλειδί η ομαλοποίηση των ισολογισμών

Όπως υπογραμμίζουν προτεραιότητα «κλειδί» τώρα είναι η ομαλοποίηση των ισολογισμών. «Αν και οι τράπεζες θα λάβουν χείρα βοηθείας από κάποιες εισροές καταθέσεων και τη συνέχιση της δανειακής απομόχλευσης, θεωρούμε ότι θα υπάρξει σημαντικό κόστος για το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου από περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι αμφίβολα. Η ωφέλεια όμως απ’ την ομαλοποίηση της διατραπεζικής χρηματοδότησης, που θα βελτιώσει τα περιθώρια, η περαιτέρω εκλογίκευση του κόστους και η ομαλοποίησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα είναι σημαντική», παρατηρούν οι αναλυτές της HSBC.

Υπογραμμίζουν δε πως «μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες μπορούν να περιμένουν την αποκατάσταση του waiver από την ΕΚΤ, την επιστροφή και την ανατίμηση των καταθέσεων και της χρηματοδοτικής ανάσας απ’ τη μείωση του χαρτοφυλακίου με τα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δώσουν αργότερα κάποιες υπεραξίες».

Προειδοποιήσεις

Η HSBC στην έκθεση της προειδοποιεί πως εξακολουθεί να βλέπει κάποιες πιθανότητες για αρνητικές εκπλήξεις στις αποτιμήσεις που δίνει στις μετοχές αν και παραμένει συνολικά θετική για τον κλάδο. Όπως υπογραμμίζει «η Ελλάδα έχει συνηθίσει στην αναταραχή, και ως εκ τούτου, να ενσωματώνει κάποιο αντίκτυπο στην υποθετική περίπτωση εμφάνισης αρνητικών εκπλήξεων δεδομένης το σχετικά εύθραυστο χαρακτήρα της ελληνικής ανάκαμψης μετά την κρίση».

Και καταλήγει: «παρά τη συντηρητικότητα μας, εξακολουθούμε να διατηρήσουμε αποτιμήσεις που συνιστούν σημαντικές επιστροφές και από τις τέσσερις τράπεζες. Θεωρούμε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό απ’ ότι η αγορά δείχνει να προεξοφλεί και λαμβάνουμε θετική στάση απέναντι στον κλάδο».

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση