HomeΥΓΕΙΑΟι επιστήμονες προειδοποιούν για την φυματίωση στους προσφυγικούς πληθυσμούς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την φυματίωση στους προσφυγικούς πληθυσμούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία πρωτίστως των πληθυσμών των προσφύγων αλλά και για όλο τον πληθυσμό της χώρας θεωρείται η λοίμωξη της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, διευθυντή της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κ. Αθανάσιο Σκουτέλη, «λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα είναι αρκετές.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση».

Κι αυτό διότι όπως εξηγεί «η συγκεκριμένη λοίμωξη ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα».

Όπως επισήμανε ο ειδικός, στην παρούσα συγκυρία και λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. «Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα» τόνισε ο ειδικός.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα καταγράφεται εμπλοκή με τον ανιχνευτικό έλεγχο προσφύγων και μεταναστών, ενηλίκων και παιδιών, για φυματίωση καθώς και με τον προβλεπόμενο έλεγχο με Μαntoux (δοκιμασία Mantoux) που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες σε όλο τον παιδικό πληθυσμό της χώρας, καθώς το Ινστιτούτο Παστέρ αδυνατεί να προμηθεύσει με την «πρώτη ύλη», τον βιολογικό παράγοντα φυματίνη τόσο τους ιδιώτες γιατρούς όσο και τις δομές του συστήματος δημόσιας υγείας.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η εισαγωγή πρώτης ύλης θα γίνει κανονικά, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που θα λάβει χώρα 4-6 Μαρτίου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα που τους απασχολεί αυτό της γρίπης.

Γρίπη –Εμβολιασμός

«Πολλά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν είχαν εμβολιστεί», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας, είπε.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας, είπε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Α.Πεφάνης.

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων, επισημαίνοντας ότι φέτος το 25% των κρουσμάτων δεν είχαν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, και τίθεται θέμα επέκτασης του εμβολιασμού, πέρα από τις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οσον αφορά τη δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ ο κ. Σκουτέλης είπε ότι το σύστημα φέτος «ζορίστηκε και δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει. Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ υπήρχε , ωστόσο φέτος φάνηκε εντονότερα εξαιτίας της πίεσης που δέχθηκαν».

Περιστατικά γρίπης

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης έχουν φτάσει τους 149, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 73, ενώ συνολικά 381 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης εμφανίζει σταδιακή μείωση που θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου.

Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανέφεραν οι επιστήμονες. «Κατέχουμε το αρνητικό ρεκόρ κατάχρησης αντιβιοτικών, ο καθένας τα αγοράζει όποτε θέλει», είπε ο κ. Σκουτέλης, προσθέτοντας ότι «όσο πιο πολύ ταϊζουμε τα μικρόβια τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται. Κατανάλωση και αντοχή πάνε μαζί….».

Ηπατίτιδα

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Όμως, όπως είπε, η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση