HomeΣΠΟΡΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΑΕΚ, σε ένα κάκιστο ματς από πλευράς θεάματος, επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού, με σκόρερ τον άνθρωπο των ντέρμπι, Ρόναλντ Βάργκας. Με 10 ολοκλήρωσαν το παιχνίδι οι «πράσινοι» λόγω αποβολής του Μέστο στο 94′.

Η εικόνα του αγώνα
O τραυματισμός του Μπρούνο Σουκουλίνι ανάγκασε τον Γκουστάβο Πογέτ να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, χωρίς όμως να αλλάξει το αγαπημένο του 4-3-3.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός τοποθέτησε ως εσωτερικό χαφ τον Ρόναλντ Βάργκας (αντί του τιμωρημένου Μάνταλου), ενώ έδωσε φανέλα βασικού στον Βαγγέλη Πλατέλλα, ο οποίος μαζί με τον Έλντερ Μπαρμπόσα αποτέλεσαν τα «φτερά» της επιθετικής γραμμής.

Παράλληλα, ο Τόμας Πέκχαρτ προτιμήθηκε για το κέντρο της επίθεσης αντί του Χρήστου Αραβίδη.

Στον αντίποδα, ο Αντρέα Στραματσόνι επανέφερε στην αρχική ενδεκάδα τους Μάικλ Εσιέν και Ζέκα, καθώς και τον Ροντρίγκο Μολέντο, ενώ παρέταξε ως επιθετική τριπλέτα τους Παναγιώτη Βλαχοδήμο, Νίκο Καλτσά και Μάρκους Μπεργκ, όπως και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με φόρα, αλλά μετά το πρώτο 5λεπτο η ΑΕΚ ανέβαλε τα ηνία του αγώνα και έχασε μία σημαντική ευκαιρία στο 9′. Ο Πέκχαρτ πήρε την κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, αλλά ο Λουκ Στιλ απέκρουσε ενστικτωδώς, ενώ στην επαναφορά ο Γιάκομπ Γιόχανσον έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Άγγλου γκολκίπερ.

Οι «κιτρινόμαυροι», παρότι είχαν την κατοχή (68% – 32%) υπέπεσαν σ’ αρκετά αβίαστα λάθη, ειδικά στο χώρο του κέντρου, με… πρωτοστάτες τους Θέσαρ Άρθο και Αντρές Σιμόες, τα οποία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι Μάικλ Εσιέν (11′) και Μεχντί Αμπέντ (21′), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι «πράσινοι» θέλησαν να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις, με τον Νίκο Καλτσά να χάνει μία σπουδαία ευκαιρία στο 25′, άλλα ο Αλάιν Μπαρόχα με έγκαιρη επέμβαση έστειλε την μπάλα κόρνερ.

Οι συνεχόμενες ευκαιρίες έδωσαν ψυχολογία στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ανέβηκαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο κι έλεγξαν το παιχνίδι, χωρίς όμως να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα καρέ του Βενεζουελάνου τερματοφύλακα.

Στην έναρξη του δευτέρου μέρους, οι παίκτες του Παναθηναϊκού άφησαν την μπάλα στην ΑΕΚ, έκλεισαν τους χώρους και επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πιθανό λάθος των αμυντικών της «Ένωσης».

Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες ήρθαν μέσω στημένων, καθώς σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (59′-63′) ο Μολέντο απείλησε (με κεφαλιά) την εστία του Μπαρόχα, χωρίς όμως να βρει εστία.

Στο 64′ ο Πογέτ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Αραβίδη, Τζεμπούρ στη θέση των Πέκχαρτ, Πλατέλλα, αλλάζοντας παράλληλα το σύστημα σε 4-4-2. Αμέσως μετά την αλλαγή συστήματος, ο Βάργκας έχασε μία καλή ευκαιρία (67′), αλλά το τελείωμα του 29χρονου άσου -από πλεονεκτική θέση- ήταν κάκιστο.

Τελικά, ο Βενεζουελάνος πήρε… ρεβάνς για τη χαμένη ευκαιρία, αφού στο 78ο λεπτό με μία αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ έδωσε προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους».

Στα τελευταία λεπτά, ο Παναθηναϊκός κυνήγησε την ισοφάριση, αλλά οι γηπεδούχοι «άντεξαν» στην πίεση και πανηγύρισαν την τρίτη νίκη σε ισάριθμα εντός έδρας ντέρμπι. Στο 94′ ο Τζιαντομένικο Μέστο αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και είδε την άγουσα για τα αποδυτήρια.

 

MVP
Ο Ρόναλντ Βάργκας κερδίζει επάξια τον τίτλο για τον πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα, καθώς έκρινε ακόμα ένα ντέρμπι για την «Ένωση».

Ο Βενεζουελάνος άσος μπορεί να «χάθηκε» σε μεγάλο σημείο του αγώνα ως εσωτερικός μέσος, όντας μάλιστα «αποκομμένος» από τους Γιόχανσον και Σιμόες, αλλά έδωσε τη λύση και κατ’ επέκταση τη νίκη με μία ενέργειά του.

Αδύναμος κρίκος
Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος είχε λάθος αντίδραση στο φάουλ απ’ το οποίο προέρχεται το γκολ της ΑΕΚ, αλλά είχε γενικότερα μία καλή παρουσία. Αντίθετα, ο Θέσαρ Άρθο ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την ομάδα του, καθώς υπέπεσε σε πολλά κι αβίαστα λάθη, δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Παναθηναϊκού να απειλήσουν πολλάκις την εστία του Μπαρόχα.

Σχόλιο
Το τελικό αποτέλεσμα αδικεί τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν ήταν χειρότερος από την ΑΕΚ, αλλά παράλληλα αποδεικνύει πως ο Γκουστάβο Πογέτ έχει μετατρέψει την «Ένωση» σε μία winner ομάδα, η οποία μπορεί ακόμη και στην άσχημη-κάκιστη ημέρα της να πάρει το «τρίποντο».

Ο Αντρέα Στραματσόνι έκανε κίνηση-ματ με την επιλογή της τριάδας Εσιέν, Ζέκα και Αμπέντ, η οποία επικράτησαν κατά κράτος των Σιμόες, Γιόχανσον και Βάργκας, αλλά η αδυναμία της επιθετικής τριπλέτας (Βλαχοδήμος, Καλτσάς, Μπεργκ) να τελειώσει τις φάσεις, έφερε την ήττα. Πλέον, η ΑΕΚ έχει αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα σε ό,τι αφορά στην κατάληψη της δεύτερης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Μπαρόχα, Μπακάκης, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιοχάνσον (75′ Τζανετόπουλος), Βάργκας, Μπαρμπόσα, Πέκχαρτ (64′ Αραβίδης), Πλατέλλας (64′ Τζεμπούρ).

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Τελάντερ, Μολέντο, Πράνιτς, Ζέκα, Εσιέν (75′ Κουτρουμπής), Αμπέντ (81′ Μαμούτε), Βλαχοδήμος, Καλτσάς (67′ Βιγιαφάνες), Μπεργκ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση