HomeΣΠΟΡΠαναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 76-71

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 76-71

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παναθηναϊκός έσπασε το αήττητο της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο top-16 της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έφτασε σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και νίκησε δίκαια με 76-71.

Ετσι κρίθηκε

Το παιχνίδι άρχισε με τον Παναθηναϊκό (που είχε τον Ουίλιαμς στην αρχική πεντάδα) να αντιμετωπίζει μεγάλο αμυντικό πρόβλημα στη ρακέτα αλλά και ζήτημα στα ριμπάουντ. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την αστοχία του στην επίθεση έφεραν ένα γρήγορο προβάδισμα της Φενέρμπαχτσε με 8-1 και 12-8 μέχρι να μπει στο ματς ο Κούζμιτς και να διορθωθεί η ανορθογραφία στα ριμπάουντ.

Με τους «πράσινους» να μετρούν 0/4 τρίποντα και 5/12 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και την αστοχία τους να συνεχίζεται και στο ξεκίνημα του δευτέρου η ομάδα του Ομπράντοβιτς έφτασε για πρώτη φορά στο +8 (28-20). Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Διαμαντίδης σε σκοράρισμα και δημιουργία και ο Παναθηναϊκός, χτίζοντας ένα 11-0, πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (31-28) χωρίς όμως να καταφέρει να κρατήσει το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (36-36).

Το…πόκερ συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 40-36 αλλά τα αμυντικά του προβλήματα δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει για πολύ το προβάδισμα (ο Μπογκντάνοβιτς εν τω μεταξύ είχε εξελιξθεί σε μεγάλο μπελά). Οι πρωτοβουλίες των Καλάθη, Διαμαντίδη και Ραντούλιτσα βοήθησαν όμως τους «πράσινους» να ανακάμψουν και να τελειώσει το δεκάλεπτο προηγούμενοι (55-53).

Οι λύσεις που βρήκε ο Παναθηναϊκός στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου έφεραν για πρώτη φορά τους Κυπελλούχους στο +5 (58-53). Στη συνέχεια η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ομπράντοβιτς έδωσε στους γηπεδούχους τη δυνατότητα να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, ευκαιρία που τελικά έγινε άμεσα αξιοποιήσιμη. Με το 66-59′ στο 35′ και το 68-61 του 36′ (με έξοχο καλάθι του Ουίλιαμς) χάρισαν στον Παναθηναϊκό τον τίτλο του ξεκάθαρου φαβορί για πρώτη φορά στο ματς.

Η Φενέρ έμεινε την κρίσιμη ώρα χωρίς σκορ και βοήθεια από τα αστέρια της και έτσι ο Παναθηναϊκός βρήκε ξανά τον τρόπο να πατήσει περισσότερο το γκάζι φτάνοντας στο +8 (72-64) στο 37′. Ομως, η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε για να μειώσει σε 72-71 δίνοντας νέο ενδιαφέρον πριν ο Ουίλιαμς βάλει το καλάθι του ματς μετά από έξοχη ασίστ του Διαμαντίδη (74-71). Ο Μπογκντάνοβιτς απέτυχε να ισοφάρισε και ο Ουίλιαμς διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-36, 55-53, 76-71

Παναθηναϊκός: Χάινς 6, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν 8 (2), Διαμαντίδης 6 (2), Γκιστ 8, Καλάθης 9, Κούζμιτς 6, Ουίλιαμς 14.

Φενέρμπαχτσε: Χίκμαν, Ερσέκ, Ούντο 19, Μαχμούτογλου 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 9 (3), Βέσελι 12, Κάλινιτς 2, Ντίξον 16 (2), Ντατόμε 7 (1).

Ο άνθρωπος του αγώνα

Δεν είναι εύκολο να έρχεσαι από τις ΗΠΑ και στις πρώτες επαφές σου με το ευρωπαϊκό μπάσκετ να αφήνεις το σημάδι σου σ’ ένα εν πολλοίς άγνωστο περιβάλλον. Ο Ελιοτ Ουίλιαμς πάντως τα κατάφερε μια χαρά. Ο Τζόρτζεβιτς τον εμπιστεύτηκε για 34 λεπτά και ο Αμερικανός τον αποζημίωσε με 14 πόντους και χέρι-αλφάδι στις βολές (6/6).

Το φύλλο αγώνα

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα πολύ μυαλωμένο μπάσκετ χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του (εξαιρούνται τα δύο τελευταία λεπτά όταν η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε από το -8). Τα βασικά ατού των Τούρκων περιορίστηκαν, ο ρυθμός δεν ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο του Παναθηναϊκού και η νίκη κατακτήθηκε με πειστικό τρόπο. Κέρδος σαφέστατα η καταλυτική απόδοση του Ουίλιαμς που έδειξε ότι όταν προσαρμοστεί θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη περισσότερα πράγματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση