HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή του Γ. Κουράκη προς τον Γιούνκερ με φόντο… το προσφυγικό

Επιστολή του Γ. Κουράκη προς τον Γιούνκερ με φόντο… το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τις διαστάσεις που έχει λάβει στη χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα απέστειλε το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης Γιάννης Κουράκης.

Στην επιστολή του ο κ. Κουράκης αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών τον τελευταίο χρόνο, έχει εκ των πραγμάτων αναδείξει το προσφυγικό, ως το πιο σοβαρό και επείγον πρόβλημα απ` όσα αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Στο πρόβλημα αυτό η χώρα μας, η Ελλάδα, αποτελεί ,στην κυριολεξία, »Πρώτη Γραμμή» που δέχεται το τεράστιο βάρος αυτής της «εισβολής« και παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, προσπαθεί να την χειριστεί, σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου , της ανθρώπινης ζωής και των υποχρεώσεων προς τους συνάνθρωπους μας που βρίσκονται σε καθεστώς ανάγκης.

Παρά τις προσπάθειες όμως αυτές της Ελληνικής Πολιτείας , αυτή δέχεται καθημερινά την αυστηρή κριτική χωρών, που βρίσκονται μακράν του προβλήματος και η επιβάρυνση που υφίστανται από αυτό, είναι από μικρή έως αμελητέα.

Και η πρόκληση είναι ότι δεν περιορίζονται μόνο σε κριτική, αλλά απειλούν με μονομερείς ενέργειες, όπως το κλείσιμο των συνόρων, η αποπομπή της χώρας μας από τη συνθήκη Σενγκεν και η μετακίνηση των Ευρωπαϊκών συνόρων βορείως της Ελλάδος.

Προκαλεί κ. Πρόεδρε λύπη και απογοήτευση αυτή η λογική, που είναι αντίθετη, όχι μόνο στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, αλλά και στο όραμα που είχαν γι` αυτήν οι μεγάλες μορφές (Founding Fathers) που την οικοδόμησαν.

Οι τολμηροί εκείνοι πολιτικοί άνδρες, που συγκλονισμένοι από τα ερείπια της Ευρώπης και τα 50 εκατομμύρια νεκρών του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσιζαν να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους, κάνοντας πράξη το »ποτέ πιά». Τι θα έλεγαν αλήθεια ο Ζαν Μονε ,ο Μωρίς Σουμάν , Κόνραντ Αντενάουερ, ο Γιοζεφ Μπεχ, ο Βίλεμ Μπέγιεν, ο Ντε Γκάσπερι ο Βάλτερ Χαλστάιν και όλοι οι άλλοι, που έβαλαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, βλέποντας σήμερα το οικοδόμημα τους να κινδυνεύει με κατάρρευση;

Αυτό το οικοδόμημα, χάρη στο οποίο, η Γηραιά Ήπειρος απόλαυσε 71 χρόνια -το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία της- ειρήνη ,ευημερία και πρόοδο. Τι θα έλεγαν βλέποντας να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια οι δαίμονες του εθνικισμού και οι λογικές μεταφοράς των προβλημάτων στην »αυλή του γείτονα».

Τι θα έλεγαν τέλος για την επιλεκτική εφαρμογή της αρχής της »Αλληλεγγύης», βασικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής ιδέας; Κύριε πρόεδρε. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι σε τόσο δύσκολες και αποφασιστικές για το μέλλον της στιγμές, η Ευρώπη, έχει στο τιμόνι της εσάς. Ένα παθιασμένο Ευρωπαϊστή που »αγαπά τις Βρυξέλες» -κατά πρόσφατη δική σας έκφραση »-όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο».

Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι , εκτός από το πάθος σας για την Ευρωπαϊκή Ιδέα, διαθέτετε το κύρος , την εμπειρία και το ηθικό και πνευματικό μέγεθος να κάνετε τη φωνή σας σεβαστή ακόμα και σε <<βαρήκοα ώτα>>.

Και αυτό δεν αποτελεί απλή υπόθεση ή πρόχειρη κρίση, αλλά προσωπική εμπειρία, που αποκόμισα ως μέλος τη Επιτροπής των Περιφερειών, στην οποία με την ευκαιρία της » Πρωτοβουλίας » σας, αναπτύξατε πριν λίγο καιρό, τις σκέψεις σας για την Ευρώπη.

Αυτή την Ευρώπη που όπως μόλις χθες, τόνισε ο Πρόεδρος Ολάντ δεν νοείται »χωρίς την παρουσία της Ελλάδας».

Είμαστε λοιπόν βέβαιοι κ. Πρόεδρε ότι, παρά τις δυσκολίες, θα εξαντλήσετε κάθε μέσον και κάθε δυνατότητα, ώστε το Προσφυγικό, να βρει την λύση του από την Ευρώπη ως συλλογική οντότητα, πάντα με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της και σύμφωνα με το Κοινοτικό Κεκτημένο, αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα μέλη της.

Εξήντα χρόνια πριν, ένας σπουδαίος συμπατριώτης σας , ο Γιόζεφ Μπεχ, συνέβαλε αποφασιστικά στα πρώτα βήματα της τότε E.O.K, αποδεικνύοντας, πως μια μικρή χώρα μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτή η Ευρώπη σήμερα κινδυνεύει, όχι μόνο ως ιδέα, αλλά ως συλλογική οντότητα και εσείς, ως ο ανώτατος αξιωματούχος της, έχετε γι αυτό κορυφαία ευθύνη.

Οφείλετε συνεπώς, ενόψει και της επικείμενης συνόδου κορυφής να δρομολογήσετε συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις (Προς Τουρκία Αυστρία κτλ.), προκειμένου να αποφευχθούν μη ελεγχόμενες καταστάσεις, οι οποίες, θα ήταν λάθος να θεωρήσετε ότι θα περιοριστούν μόνο στη χώρα μου.

Πιστεύουμε ότι μπορείτε , ότι πρέπει να τολμήσετε και είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορία θα σας το αναγνωρίσει. Με εκτίμηση Γιάννης Κουράκης Μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης. τ. Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση