HomeΚΡΗΤΗ«Νέο καθεστώς ομηρίας συμβασιούχων στην καθαριότητα – κίνδυνοι για την ποιότητα των υπηρεσιών»

«Νέο καθεστώς ομηρίας συμβασιούχων στην καθαριότητα – κίνδυνοι για την ποιότητα των υπηρεσιών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε δημόσιους φορείς, και ιδίως σε υγειονομικές μονάδες, καθώς και στην ανάγκη τήρησης αυστηρών προδιαγραφών, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «…με την διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων έργου/παροχής υπηρεσιών καθαριότητας δεν διασφαλίζεται η ικανοποίηση των αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών ποιότητας, που έως σήμερα η ίδια η Πολιτεία και οι φορείς της έχουν προσδιορίσει, ενώ δεν λαμβάνεται πρόνοια για την εξασφάλιση σύγχρονων μηχανημάτων και πιστοποιημένων αναλώσιμων υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την προσήκουσα παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, ιδίως στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες που βασικό μέλημα είναι η πρόληψη ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ακόμη, δεν έχει διευκρινισθεί ποιοί θα ελέγχουν και θα πιστοποιούν την ποιότητα εκτέλεσης των εργασιών από τους συμβασιούχους καθαριότητας και ποιές θα είναι οι κυρώσεις σε περιπτώσεις πλημμελούς εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγιεινή δημοσίων χώρων και η δημόσια υγεία.»

Παράλληλα, «με τις παρατάσεις των συμβάσεων, δημιουργείται μια νέα γενιά συμβασιούχων και καλλιεργείται ελπίδα «μονιμοποιήσεων» δημιουργώντας ένα νέο καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων. Την ίδια στιγμή, αποθαρρύνεται και αποδοκιμάζεται η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις ή να «εκδιώκονται» εκτός χώρας επιχειρήσεις και επενδύσεις. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και από την ιδεοληπτική της εναντίωση προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις».

Τέλος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και προδιαγραφών στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, μέσω συμβάσεων έργου, ιδίως όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, εάν μπορούν οι συμβάσεις έργου-παροχής υπηρεσιών καθαριότητας να πληρούν ανάλογες γενικές και τεχνικές προδιαγραφές με αυτές που ζητούνται από τις διακηρύξεις δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας;

Διαφήμιση
Διαφήμιση