HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑWall Street Journal: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% η Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2015

Wall Street Journal: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% η Ελλάδα στον προϋπολογισμό του 2015

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επικαλείται υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους «που ελπίζουν ότι το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα θα πείσει τους πιστωτές ότι η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος».

Η εκτίμηση των αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εφόσον επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα, πριν την πληρωμή τόκων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

«Ένα θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στο τέλος του 2015 θα βοηθούσε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζονται μεγάλες επιπλέον περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, για την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να υποστηρίξουν ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι τόσο εύρωστος, όσο φαίνεται από τα βασικά στοιχεία, επειδή το ελληνικό δημόσιο δεν αποπλήρωσε όλους τους λογαριασμούς του, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και καθυστερώντας την καταβολή συντάξεων σε νέους συνταξιούχους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με βάση το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% από το 2018.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση