HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Κεγκέρογλου για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα

Ο Β. Κεγκέρογλου για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υπονόμευση του πιλοτικού προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα επεσήμανε με ερώτηση του ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους του προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε όσα προέβλεπε η ΚΥΑ 39892/ΓΔ1.2 (ΦΕΚ Β΄3018/7.11.2014) για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και κυρίως για την εργασιακή επανένταξη των ανέργων και αντί να το επεκτείνει σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε με ένα χρόνο καθυστέρηση 2ο Πιλοτικό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Εδώ και πολύ καιρό έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Πιλοτικού προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) που εφαρμόστηκε σε13 δήμους (ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας) από το Νοέμβριο του 2014 έως Απρίλιο του 2015.

Η απαξίωση και η εγκατάλειψη του προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί μόνο το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο παρ’ ότι αυτή ανακούφισε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που βιώνουν την ακραία φτώχεια και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα. Όμως:

Επειδή: Δεν εφαρμόστηκε το άρθρο 1, παρ. Β με το οποίο προβλέπεται, για τους εντασσόμενους στο πρόγραμμα Ε.Κ.Ε. «διασφάλιση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά, δηλαδή:

•Χορήγηση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης ανασφάλιστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο)

•Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ή άλλου φορέα παροχής ενέργειας

•Κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ – ΔΕΥΑ κλπ.

•Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων

•Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

•Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου

•Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (FEAD)

•Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» Επειδή: Δεν εφαρμόστηκε επίσης το άρθρο 1, παρ. Γ στο οποίο προβλέπονται δράσεις ένταξης και επανένταξης των ανέργων στην εργασία:

«Οι δικαιούχοι, εφόσον ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό και δύνανται να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον Ο.Α.Ε.Δ., το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. οι οποίοι για το Πιλοτικό Πρόγραμμα ανέρχονταν σε 20 εκ. από το ΕΠΑΝΑΔ και περιλαμβάνουν:

•Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας •Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης •Προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας •Ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα •Προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ενταγμένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι δύνανται να εργαστούν».

Επειδή: Από την υλοποίηση του πιλοτικού Προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα αναδείχθηκαν οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος σ’ όλη τη χώρα και

Επειδή: Ήδη έχει ανακοινωθεί η υλοποίηση 2ου Πιλοτικού σε 30 δήμους, αντί της επέκτασης και εφαρμογής του σε όλη τη χώρα όπως οφείλατε να πράξετε από τον Ιούλιο του 2015.

Επειδή: Με την καθολική εφαρμογή σ’ όλη τη χώρα και την ολοκληρωμένη παρέμβαση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα για όσους βιώνουν την ακραία φτώχεια τα οποία και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τις αποσπασματικές ρυθμίσεις του λεγόμενου Παράλληλου Προγράμματος.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί: 1)Έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Εργασίας η σχετική έκθεση Αξιολόγησης του Πιλοτικού Προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

2)Έχει αξιολογηθεί η υποβάθμιση και η απαξίωση του Πιλοτικού προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δεν έπραξε ούτε καν τα στοιχειώδη για την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως για την στήριξη των 13 δήμων;

3)Η αξιολόγηση έγινε για όλους τους δήμους με τους ίδιους κανόνες και κριτήρια ή σε κάποιους δήμους έγινε εκ του μακρόθεν χωρίς συνεντεύξεις υπαλλήλων Κοινωνικής Υπηρεσίας και ωφελούμενων;

4)Γιατί δεν εφαρμόσατε ότι προέβλεπε ο νόμος και η σχετική ΚΥΑ (άρθρο 1 παρ. Β για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών στους εντασσόμενους στο πρόγραμμα ΕΚΕ;

5)Γιατί δεν εφαρμόσατε όσα προέβλεπε το άρθρο 1 παρ. Γ για την εργασιακή επανένταξη των ανέργων που εντάσσονται στο Ε.Κ.Ε. και δεν αξιοποιήσατε το ποσό των 20 εκ. ευρώ που είχε δεσμευθεί από το ΕΠΑΝΑΔ για εργασιακή επανένταξη των ανέργων; Τι έγινε το ποσό αυτό των 20εκ. του ΕΠΑΝΑΔ; Που διατέθηκε;

6)Γιατί δεν επεκτείνετε έστω τώρα το πρόγραμμα Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε όλη τη χώρα που αποτελεί την ολοκληρωμένη λύση στην κοινωνική προστασία αλλά το μεταθέτετε για άλλο ένα χρόνο και προσπαθείτε με αποσπασματικές ρυθμίσεις και σπασμωδικές κινήσεις να δείξετε ότι κάτι κάνετε;

7)Ποιο είναι το κόστος και από ποιο κωδικό θα χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή του 2ου πιλοτικού προγράμματος στους 30 δήμους και πόσους δικαιούχους θα αφορά; Παρακαλούμε να μας καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής: α) Την έκθεση αξιολόγησης του Πιλοτικού προγράμματος β) Την τυχόν συμπληρωματική σύμβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα για 2ο πιλοτικό πρόγραμμα για άλλο σχετικό έργο του Υπουργείου Εργασίας και γ) Τα έγγραφα που αφορούν στα παραπάνω ερωτήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση