HomeΚΡΗΤΗΤο δράμα των προσφύγων μέσα από τα μάτια των εθελοντών της Κρήτης

Το δράμα των προσφύγων μέσα από τα μάτια των εθελοντών της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσα έζησαν ή ζουν οι εθελοντές Σαμαρείτες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση και περίθαλψη των προσφύγων, δεν περιγράφονται με λόγια ούτε αποτυπώνονται σε μια εικόνα.

Όπως ανέφεραν στο hxonews.gr, οι εθελοντές από το τοπικό τμήμα της Ιεράπετρας, η Αρετή Σταυρακάκη και ο Γιάννης Μουστακάκης που βρέθηκαν μαζί στη Μυτιλήνη και σαφώς θέλουν να ξανά πάνε, σε μία μέρα μπορεί να ζήσουν 1000 διαφορετικές εμπειρίες.

PROSFYGES

Με παραδείγματα προσπάθησαν έστω και στο ελάχιστο να δείξουν στον κόσμο πόσο δύσκολα είναι, αλλά και το τι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους πρόσφυγες και εθελοντές.

Είναι δύσκολο να βλέπει κανείς τέτοια γεγονότα και να μην επηρεάζεται όμως σύμφωνα με την Αρετή πρέπει να είσαι εκεί με χαμόγελο χωρίς έγνοιες και με άδειο το μυαλό διότι όλοι όσοι έρχονται γνωρίζουν το σήμα και είσαι ο πρώτος που έρχονται σε επαφή. Ακόμα και να σε επηρεάσει δεν πρέπει να τους το δείχνεις συμπλήρωσε ο Γιάννης.

PROSFYGES1

Σε τέσσερα μέρη του νησιού δραστηριοποιούνται οι εθελοντές. Στο Μόλυβο που συνήθως βγαίνουν οι περισσότερες βάρκες, κατά τη διάρκεια της διάσωσης έχουν προτεραιότητα μωρά και παιδιά όπου αν υπάρχουν εύκαιρα ρούχα τα αλλάζουν αμέσως και έπειτα μεταφέρονται στο Απάνεμο για πρώτες βοήθειες. Από εκεί φεύγουν για τη Μόρια όπου γίνεται η καταγραφή τους και τους βγάζουν χαρτιά. Από εκεί επόμενος προορισμός είναι ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ όπου βρίσκονται κυρίως Σύριοι.

PROSFYGES3

Οι συνθήκες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν είναι στην ουσία ανθρωπιστικής κρίσης και φαίνεται χαρακτηριστικά από το παράδειγμα που μας έδωσε η Αρετή όπου κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς της είπε ότι ακούγεται κλάμα μέσα από μία σακούλα. Η Αρετή πλησίασε και όντως ήταν μια γυναίκα που επειδή δεν είχε πώς να ζεστάνει το 23 ημερών μωρό της βρήκε πρόχειρη μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών και το έβαλε μέσα. Όταν παρέλαβαν το μωρό είχε πάθει υποθερμία.

PROSFYGES4

Οι εθελοντές μας είπαν ότι μερικές φορές υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ προσφύγων αλλά πιο πολύ υπάρχει αλληλεγγύη και ειδικά σε οικογένειες με παιδιά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεγγύης είναι αυτό όπου μια γυναίκα τους πλησίασε και τους ζητούσε παπούτσια διότι τα δικά της είχαν τρυπήσει και τα πόδια της κρύωναν και ήταν γεμάτα λάσπη. Επειδή όμως δε ήταν εκεί που τους παρείχαν ένδυση και υπόδηση προθυμοποιήθηκε μια άλλη γυναίκα να της δώσει τα δικά της που ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

PROSFYGES5

Αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη βρίσκεται ένας εθελοντής από την Ιεράπετρα ο Γιώργος Αχλάτης και σε λίγο καιρό θα βρεθούν και η Αρετή και ο Γιάννης μαζί και με άλλους από την πόλη μας.

PROSFYGES6

Ακόμα μας μίλησαν και για το θέμα ότι έρχονται πολλά ασυνόδευτα παιδιά και δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως 4,5 εκατομμύρια παιδιά που ψάχνουν τους δικούς τους λόγω πολέμων κυρίως αλλά και για άλλους λόγους.

PROSFYGES7 PROSFYGES8

Διαφήμιση
Διαφήμιση