HomeCity Guide»Πέντε σιωπές» απο τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου 20 – 21, 27 – 28 Φεβρουαρίου και 5 – 6 Μαρτίου

»Πέντε σιωπές» απο τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου 20 – 21, 27 – 28 Φεβρουαρίου και 5 – 6 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Της βραβευμένης Βρετανής συγγραφέως και ηθοποιού Σίλα Στίβενσον

Σκηνοθεσία Μάνος Μανιάς   Είσοδος 8 & 10 € ώρα 21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ¨ΚΡΗΤΕΛΕΙΟ¨ ΕΒΑΝΣ 83 85 ΣΤΟΑ ΜΟΥΡΤΖΗ  

Ένας «πατέρας» νεκρός, δολοφόνοι οι δύο κόρες, και η γυναίκα του, τέσσερις σιωπές… και η πέμπτη αυτή της κοινωνίας. Ένα τολμηρό και σκληρό θέμα που παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο: η ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, η αιμομιξία, που μπορεί να κρύβονται πίσω απ’ τη διπλανή πόρτα.

«Δε θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό», φωνάζουν οι τρεις φοβισμένες γυναίκες της παράστασης, οι δυο κόρες και η μάνα, στον «αόρατο» ανακριτή που προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί, όταν οδηγούνται σε αυτόν μετά από τη δολοφονία του πατέρα και συζύγου τους, την οποία ομολογούν οι κόρες από την πρώτη στιγμή.

Αυτή είναι η τακτική που έξυπνα ακολουθεί η συγγραφέας για να επιτρέψει τη σταδιακή αποκάλυψη της πραγματικότητας που όπλισε το χέρι των δυο κοριτσιών. Αυτό που προσπαθούν να ξεχάσουν είναι η βία, η κακοποίηση, ο εξευτελισμός, ο φασισμός που βίωσαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τον πατέρα τους.

Το έργο της Sheela Stevenson παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997, σε ραδιοφωνικό ανάγνωσμα, για να βραβευτεί αμέσως μετά, αφού καθήλωσε τους ακροατές με την σκληρότητα, και την αλήθεια των συναισθημάτων του.

Ερμηνείες  του τραβούν σιγά σιγά το θεατή προς τη φρίκη και την οδύνη μιας οικογένειας που πάσχει, πράττει και προσπαθεί να λυτρωθεί, έστω και αν ξέρει ότι το φάντασμα του παρελθόντος ίσως δεν φύγει ποτέ.

20160214_150443Λίγα λόγια για το έργο – Κριτικές

Πέντε σιωπές. Δέκα. Εκατό σιωπές. Χίλιες. Στη φασαρία των δρόμων, στων σπιτιών τις συνευρέσεις, στα φωτισμένα γήπεδα των συναυλιών… αφουγκράζεσαι τον ήχο της σιωπής. Παντού. Εκκωφαντική σιωπή… όπως κι ο φόβος που την γεννάει.

Ναι. Φοβάσαι. Φοβάσαι να μιλήσεις αληθινά για σένα. Φοβάσαι να ακούσεις τον άλλον. Φοβάσαι να καταγγείλεις. Φόβος. Απ’ την οικογένεια, απ’ το Σχολείο, απ’ το Κράτος, απ’ τη Θρησκεία, απ’ τα Μέσα Επικοινωνίας, απ’ την Πολιτική, απ’ τις Ιδεολογίες. Φόβος. Η βασική αιτία της σιωπής.

Κονταίνει τους ανθρώπους τόσο φόβος, αδειάζει τα βλέμματα, μικραίνει τις κινήσεις, κι αρχίζουν ψιθυρίσματα και λειψές ανάσες κι άρρωστες ζωές. Ναι. Ο φόβος… γέμισε το δωμάτιο… γέμισε τον κόσμο όλο… η ώρα της σιωπής… για πόσο θα αφήσουμε να μας φοβίζει αυτός ο φόβος;

«Πρόκειται για το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο δοκίμιο πάνω στην ενδοοικογενειακή βία με κύριο πυρήνα την αιμομιξία. Ένας πατέρας που με τη βιασμένη σιωπή της συζύγου του βιάζει τις δύο κόρες του.

Όχι, το έργο δεν σκανδαλοθηρεί, δεν κραυγάζει, δεν επιθυμεί να προκαλέσει τον οίκτο, καταγράφει και συνάμα διαπιστώνει το γνωστό σύνδρομο της κοινωνικής ενοχής δια της αιδήμονος σιωπής. Μια υποδειγματική παράσταση».
(Κώστας Γεωργουσόπουλος)

20160214_150133«Το έργο της Στίβενσον θέλει να κάνει τα άηχα ηχηρά και ορατά τα αόρατα, με την κατά πρόσωπο ανάκλαση του θύματος πάνω στη δική μας αθωότητα κι απερισκεψία. Αγωνίζεται με δυο λόγια να διαλύσει τη σιωπή, πράγμα διόλου εύκολο εφόσον το αστικό θέατρο διαθέτει ως γνωστόν εξαιρετική ηχομόνωση και δοκιμασμένες δικλίδες ασφαλείας σε παρόμοια ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατάληξη: η δική μας σιωπή, η ακινησία μας, η αβελτηρία να δούμε τη βία ως απειλή της ανθρωπιάς και της ησυχίας μας». (Γρηγόρης Ιωαννίδης)

20160214_145738«Είναι μια συγκλονιστική στιγμή, από τις πιο δυνατές θεατρικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο θεατής που πάσχει με τις ηρωίδες, αλλά ξαφνικά τίθεται και ενώπιον της δικής του ευθύνης, με τη σιωπή της καθημερινότητάς του. Αυτό το φορτίο, σε ακολουθεί για πολύ μετά την παράσταση, και αυτός είναι ένας λόγος όχι απλά συγχαρητηρίων σε όλη την ομάδα της παράστασης, αλλά ενός μεγάλου ευχαριστώ». (Κάτια Σωτηρίου)

20160214_145006 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνική ιδέα – Μάνος Μανιάς

Κατασκευή σκηνικού – Αντώνης Βούρλος

Μουσική επιμέλεια – Μάνος Μανιάς

Αφίσα – Γιάννης Λαμπράκης

Βοηθός σκηνοθέτη – Σωτήρης Αγριανίδης

Promosion – Γιάννης Μανιάς

Ηχητικά – φωτισμοί – Νίκος Μανιάς

Σκηνοθεσία – Μάνος Μανιάς

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης

Μπίλλυ – Γιάννης Λαμπράκης ( πατέρας )

Τζάνετ – Ελευθερία Μπουρανή ( κόρη )

Σούζαν – Γεωργία Μαυρογιαννάκη ( κόρη )

Μαίρη – Μαίρη Νταγιάκου ( μάνα )

Συνείδηση – Γιώργος Σπανογιαννάκηςafisa ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ