HomeΚΡΗΤΗΤροπολογίες Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Τροπολογίες Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο τροπολογίες-προσθήκες κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και τροποποιούν δύο διατάξεις του νόμου 4354/2015, αποκαθιστώντας επιμέρους ζητήματα της μισθολογικής θέσης των εργαζομένων του Δημοσίου και του  ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αποζημίωση για τις υπερωρίες

Με την πρώτη τροπολογία αναπροσαρμόζεται το ποσοστό της αποζημίωσης για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου και της αποζημίωσης για ημερήσια ή νυχτερινή εργασία που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση και δεδομένων των συνθηκών παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, η τροπολογία ρυθμίζει με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα δικαιοσύνης την παροχή υπερωριακής απασχόλησης και την εργασία σε εξαιρετέες ημέρες από υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την τροπολογία συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές Ιωάννης Δέδες, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Μανώλης Θραψανιώτης και Μουσταφά Μουσταφά.

 Η επιδοματική πολιτική

Με τη δεύτερη τροπολογία διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιδοματικής πολιτικής με τη διεύρυνση της διατήρησης της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τις περιπτώσεις χορήγησης των νομίμως θεσμοθετημένων αδειών προκειμένου η Πολιτεία να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις, όπως η αναγκαία ανάπαυση των υπαλλήλων, η προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, οι ανάγκες επανεκπαίδευσης των υπαλλήλων κ.λπ.. Επισημαίνεται, ότι η σχετική διάταξη ρητά εξαιρεί τη διατήρηση της καταβολής του σχετικού επιδόματος στις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής για συνδικαλιστικούς λόγους. Την τροπολογία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση