HomeΣΠΟΡΜήπως στο πρωτάθλημα μας λείπει …μία Λέστερ;

Μήπως στο πρωτάθλημα μας λείπει …μία Λέστερ;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis-e1455386259346

 

 

 

Του Ευθύμη Φασουλάκη

Στην αγωνιστική του Σαββατοκύριακου που προηγήθηκε , σε Αγγλία , Ιταλία και Ελλάδα παρατηρήθηκε μια μεγάλη σύμπτωση . Είχαμε και στις 3 χώρες ντέρμπι κορυφής και στα 3 επικράτησε η ομάδα που ήταν πιο κάτω στην βαθμολογία  ( Άρσεναλ , Γιουβέντους , ΑΕΚ) .

Όμως παρά αυτήν την ομοιότητα υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ αυτών των 3 παιχνιδιών και  κατ’επέκταση των 3 πρωταθλημάτων.

Στην Αγγλία , η έκπληξη της χρονιάς Λέστερ , ηττήθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα από την Άρσεναλ και παρόλα αυτά μένει ,έστω και με μειωμένη διαφορά, στην κορυφή , στην Ιταλία , η πρωταθλήτρια Γιουβέντους μόλις το Σάββατο κατάφερε με την νίκη της επί της Νάπολι να φτάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος και ενώ είχε βρεθεί ακόμα και κάτω από το μέσο της βαθμολογίας .

Στην Ελλάδα ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός έχασε μετά από ένα επεισοδιακό ματς από την ΑΕΚ και η μεταξύ τους διαφορά , ‘’μειώθηκε’’ στους 16 βαθμούς . Είναι μια από τις πολλές φορές τα τελευταία χρόνια όπου ο πρωταθλητής είναι γνωστός πριν καν μπει η Άνοιξη και είναι πάντα ο ίδιος.

Λείπει δηλαδή η αγωνία για το πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα διαμορφωθούν οι θέσεις των πλέι οφ και ποιες ομάδες θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία ( φέτος ακόμα και αυτό έχει λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει ) .

Θα ήταν λοιπόν ,πρωτόγνωρο (ή τουλάχιστον σπάνιο) και ενδιαφέρον να υπάρξει χρονιά που το πρωτάθλημα θα διεκδικείται μέχρι τελευταίας αγωνιστικής .

Ακόμα καλύτερο θα ήταν όλο αυτό αν δεν ήταν οι διεκδικητές μόνο οι μεγάλες ομάδες  ( ΟΣΦΠ , ΠΑΟ , ΑΕΚ , ΠΑΟΚ ) , αλλά να υπάρξει και μια έκπληξη που θα μπει σφήνα μεταξύ τους .

Ας δούμε το παράδειγμα της Λέστερ , από τα πρόθυρα του υποβιβασμού στα μισά της προηγούμενης σεζόν  , έχει φτάσει στο σημείο να κοιτάει στα μάτια μεγαθήρια όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Άρσεναλ και να μένει στην κορυφή ακόμα και μετά από ήττα .

Υπάρχει μια γενικότερη συμπάθεια από τον φίλαθλο κόσμο στην προσπάθεια της Λέστερ να στεφθεί πρωταθλήτρια , κάτι που στην αρχή της χρονιάς δεν ακουγόταν καν ως ενδεχόμενο.

Μοιάζει δηλαδή με μια όμορφη ιστορία που η πλειοψηφία του κόσμου θέλει να έχει happy end .
Στην Αγγλία έχει ξανασυμβεί αυτό τα τελευταία χρόνια με την Μπλάκμπερν το 1995 , στην Γερμανία με την Βόλφσμπουργκ το 2009 , στην Γαλλία με την Μονπελιέ το 2012 κλπ .

Στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 6 πρωταθλητές  ( ΟΣΦΠ , ΠΑΟ , ΑΕΚ , ΑΡΗΣ , ΠΑΟΚ , ΛΑΡΙΣΑ ) , δηλαδή δεν υπάρχει παρά σπάνια κάποια έκπληξη και έχουμε το φαινόμενο των σερί πρωταθλημάτων όπως του Ολυμπιακού 1997-2003 και 2011-2015 , του ΠΑΟ την δεκαετία του 1960 και της ΑΕΚ της περιόδου 1992-1994 .

Έτσι ξέρουμε σχεδόν πάντα τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο κάθε χρόνο από την αρχή της χρονιάς.

Όμως , πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα , αν οι διαφορές μεταξύ των πρωτοπόρων προμήνυαν ένα πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα και ακόμα περισσότερο αν είχαμε και εμείς την δική μας Λέστερ .

Ένα καλό παράδειγμα για τον ρόλο αυτό θα ήταν ο φετινός Πανιώνιος, που κάνει ως τώρα μια εντυπωσιακή πορεία , στηριζόμενος κυρίως σε Έλληνες νεαρούς παίκτες λόγω του περιορισμού μεταγραφών που έχει προκαλέσει η μη αδειοδότηση του .

Μια ιστορικότατη ομάδα , που αυτήν την ιδιότητα την έχει και ως προσωνύμιο , με ελληνικό νεανικό κορμό , να διεκδικεί ως Σταχτοπούτα μέχρι τέλους επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα .

Θεωρώ , ότι αν και κάτι τέτοιο ακούγεται ουτοπικό , θα έδινε μια άλλη ομορφιά στο πρωτάθλημά μας καθώς ο ουδέτερος φίλαθλος ή ακόμα και φίλαθλοι άλλων ομάδων , θα έβλεπαν με συμπάθεια αυτήν την προσπάθεια για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κάθε αγωνιστική που περνάει και το όνειρο θα έμενε ζωντανό θα αύξανε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και θα είχαμε να ασχοληθούμε και με κάτι όμορφο πέραν των λάθος αποφάσεων των διαιτητών . Και αν τελικά τα κατάφερνε θα ήταν ίσως η πρώτη χρονιά που σχεδόν το σύνολο του φίλαθλου κοινού θα πει , ας είναι , το άξιζε.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα έκρυβε κάτω από το χαλί, όλα τα άλλα προβλήματα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου , όμως το να υπάρχει διεκδίκηση μέχρι τέλους και ομάδες-έκπληξη , θα αλλάξει τα συναισθήματα του κοινού που παρακολουθεί το πρωτάθλημα.

Θα υπάρχει αγωνία , σασπένς , προσμονή από τις ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει τίτλο για καιρό . Επιπλέον το να ναι κάποια ομάδα στους στόχους της μέχρι τέλους , της δίνει κίνητρο και αγωνιστικό ρυθμό που μπορεί να την βοηθήσει σε τυχόν Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και σε τελική ανάλυση παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο καθώς δεν υπάρχει κανένα αδιάφορο παιχνίδι.

Όσα προανέφερα θα είναι απλά ένα πρώτο βήμα για την βελτίωση του επίπεδου του πρωταθλήματος μας , οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι δύσκολες  αλλά θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.

Ευθύμης  Φασουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση