HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦορολογικές δηλώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την υποβολή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ώρα της εφορίας έφθασε για έξι εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς σε λίγες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων λήγει φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, στις 30 Απριλίου.

Στο φορολογικό οδηγό που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτονται οι παγίδες που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και εξηγούνται αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αποφύγετε.

1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-12015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου μέχρι τις 30-4-2016.

2. Από την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν γίνει 18 ετών, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέσα στο 2015.

3. Όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, πρέπει να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά

5. Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, ετερόφυλα και ομόφυλα. Τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα, όσον αφορά στα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων.

6. Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους/συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση