HomeΚΡΗΤΗΓίνεται η… αρχή για την καύση νεκρών στο Ηράκλειο

Γίνεται η… αρχή για την καύση νεκρών στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα πρώτα βήματα για την καύση των νεκρών στο Ηράκλειο είναι πλέον γεγονός.

Με εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός ενημερώνει το δημοτικό σώμα του δημοτικού συμβουλίου στην επικείμενη συνεδρίασή του για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς την δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Παράλληλα, εξηγεί τα ωφέλη που θα υπάρχουν με την καύση νεκρών και προτείνει την συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής προκειμένου να μεριμνήσει για τα επιμέρους ζητήματα.

Αναλυτικά η είσηγηση του κ. Καραντινού:

Στην Ελλάδα το ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης για εκσυγχρονισμό, αν και παγκοσμίως η αποτέφρωση αποτελεί τον πλέον συνήθη τρόπο διαχείρισης των νεκρών, και αναγνωρίζεται από όλες σχεδόν τις γνωστές θρησκείες. Όλα τα δόγματα του Χριστιανισμού αποδέχονται τη μέθοδο της διάθεσης των νεκρών διά της αποτέφρωσης και παρέχουν εξόδιο ακολουθία στους αποδεχόμενους τη διαδικασία αυτή. Συνήθη πρακτική αποτελούσε και στην αρχαία Ελλάδα.

Στους νεότερους χρόνους το ζήτημα άρχισε να συζητείται κατά τον 19ο αιώνα και πρωτοπόρες χώρες για την καθιέρωση του υπήρξαν η Αγγλία και η Γερμανία στην Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Αμερική. Ακολούθησαν Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, κ.λπ.. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως η πλέον υγιεινή μέθοδος από τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. Παράλληλα η αποτέφρωση των νεκρών αναγνωρίζεται σήμερα ότι αποτελεί προτιμητέα διαδικασία για τη διαχείριση των νεκρών παγκοσμίως, διότι έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα από τον συμβατικό τρόπο της ταφής όπως:

–           Απαλλάσσει τους συγγενείς του νεκρού από την υποχρεωτική εκταφή της σωρού σε σχετικά μικρό διάστημα στις περισσότερες περιπτώσεις, διαδικασία με σημαντικό ψυχολογικό κόστος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μη τέλειας αποσύνθεσης.

–           Η λειτουργία αποτεφρωτηρίου απαιτεί σημαντικά μικρότερες δαπάνες από το νεκροταφείο, αφού χρειάζεται μικρότερο κόστος κατασκευής, πολύ λιγότερο προσωπικό, μικρότερες εκτάσεις και μικρό κόστος λειτουργίας.

–           Απαλλάσσει από τη δαπάνη κατασκευής και διατήρηση τάφων

–           Είναι οικονομικότερη της ταφής ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις

–           Είναι υγιεινότερη για το περιβάλλον και το έδαφος

Το νομικό πλαίσια σήμερα αποτελείται από τα εξής νομοθετήματα:

–           Άρθρο 75 παρ. 8 του ΚΔΚ (Ν. 3463/2006) σύμφωνα με το οποίο οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές έχουν αρμοδιότητα για τη δημιουργία κοιμητηρίων και κέντρων αποτέφρωσης νεκρών

–           Άρθρο 73 του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης»

–           Άρθρο 35 του Ν. 3448/2006 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48 του Ν. 4277/2014

–           ΚΥΑ οικ 20232/10-5-2010 «Περί ρύθμισης θεμάτων τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία ΚΑΝ»

–           Η διαδικασία εκδόσεως της σχετικής αδείας καθορίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3982/2011

–           Οικ. 152442/5-10-2015 υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειες «Πρότυπες περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις α/α 14β «Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών» σε συνδυασμό με τη με αρ. 1958/2012 υπουργική απόφαση

–           Οι τεχνικές προδιαγραφές των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και λοιπά διαδικαστικά ζητήματα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το νομικό πλαίσιο διασφαλίζει ως προϋπόθεση για την αποτέφρωση την εν ζωή ρητή και χωρίς αίρεση δήλωση του ενδιαφερομένου ή την αντίστοιχη δήλωση των συγγενών του νεκρού κατά σειρά τάξεως εξ αίματος ή εξ αγχιστείας από τον πρώτο έως και τον τέταρτο βαθμό.

Η διαδικασία ίδρυσης αποτεφρωτηρίου πρέπει να ακολουθεί τα εξής βήματα:

  1. Εξεύρεση κατάλληλου χώρου
  2. Έκδοση π.δ. για τον καθορισμό του χώρου ύστερα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην υπουργική απόφαση με αρ. οικ. 20232/10-5-2010.
  3. Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ως εξόχως περιβαλλοντικό έργο.
  4. Εξασφάλιση χρηματοδότησης με αναζήτηση κυρίως στα ΣΕΣ 2015-2020.
  5. Ένταξη στον προϋπολογισμό με ενδεχόμενη αναμόρφωση.
  6. Έκδοση αδείας λειτουργίας.
  7. Κατασκευή.
  8. Θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας.

Η σκοπιμότητα της δημιουργίας και λειτουργίας ΚΑΝ αποτελεί προτεραιότητα σήμερα διότι:

  1. Παρέχεται πλέον η σχετική νομική δυνατότητα στους ΟΤΑ
  2. Ικανοποιείται μερίδα των πολιτών που επιλέγει αυτόν τον τρόπο διάθεσης του σώματος των μετά θάνατον, ως συνταγματικά έχουν το δικαίωμα.
  3. Υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.
  4. Είναι οικονομικά και κοινωνικά συμφέρων τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον λόγω και του κορεσμού των νεκροταφείων ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Προτείνεται:

–           Εισαγωγή και συζήτηση επί της αρχής του θέματος ίδρυσης και λειτουργίας του ΚΑΝ στο Δήμο Ηρακλείου, στο Δημοτικό Συμβούλιο

–           Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα μεριμνήσει για τα επιμέρους ζητήματα

–           Επανεισαγωγή του θέματος εν ευθέτω χρόνω και πάντως σχετικά συντόμως για τη λήψη απόφασης έναρξης της σχετικής διαδικασίας και την εκπόνηση Κανονισμού Λειτουργίας ΚΑΝ

Διαφήμιση
Διαφήμιση