HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία η εκδήλωση για τη χρήση των αντιβιοτικών

Με επιτυχία η εκδήλωση για τη χρήση των αντιβιοτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χερσονήσου, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων, διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η κ. Ελίζα Ιατράκη, ΠΕ Ψυχολόγων, Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Χερσονήσου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης. Επίσης, παραβρέθηκε και συμμετείχε κατά τη συζήτηση με το κοινό και ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο κ. Εμμανουήλ Μπαρμπουνάκης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κρήτης, ΠΑΓΝ Ηρακλείου Κρήτης.

antiviotika-Gikas

Ο κ. Μπαρμπουνάκης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά.

Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Ακόμη, ο ομιλητής παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας.

Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους. Στο τέλος, ο κ. Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού. Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση