HomeΚΡΗΤΗΟι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για τη διασύνδεση των νοσοκομείων

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για τη διασύνδεση των νοσοκομείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα της διασύνδεσης των νοσοκομείων αναφέρονται οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ μετά το έγγραφο, το οποίο τους απέστειλε η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν.

Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν:

“Στις 1 Φεβρουαρίου το Σωματείο μας έλαβε ένα έγγραφο από την 7η Υ.ΠΕ. όπου ζητούσε την κατάθεση προτάσεων για τη διασύνδεση των νοσοκομείων.

Το έγγραφο της 7ης Υ.ΠΕ. αποστέλλεται στο σωματείο σε μία συγκυρία όπου πανελλαδικά υπάρχει ξεσηκωμός για τα νέα μέτρα που θέλουν συγκυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε να εφαρμόσουν και μέσω του ασφαλιστικού. Μέτρα που δεν αφορούν μόνο τα όρια συνταξιοδότησης αλλά μετατρέπουν την υγεία και την ασφάλεια σε προσωπική υπόθεση.

Μέτρα που αποτελούν συνέχεια σε μία πολιτική που εφαρμόζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της υγείας –πρόνοιας, οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση των δομών τους και σε εξαθλίωση τον ίδιο το λαό.

Η διασύνδεση των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο είναι η υλοποίηση ενός ακόμα αντιλαϊκού μέτρου συγχωνεύσεων. Αφορά τον αριθμό και την κατανομή των δημοσίων υγειονομικών μονάδων, το είδος, την εξειδίκευση των υπηρεσιών που θα παρέχουν κ.α.

Η διασύνδεση που είναι κομμάτι της γενικότερης πολιτικής των συγχωνεύσεων οδήγησε σε συρρίκνωση και έτσι όπως εφαρμόστηκε (ενιαία διοίκηση, κοινός διοικητής, συγχώνευση κλινικών, τμημάτων, μετακινήσεις προσωπικού κ.τ.λ) αποτελεί ένα τύπο ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ενισχυμένα περισσότερο από πριν τα χαρακτηριστικά της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της επιχειρηματικής δράσης, αφήνοντας ένα μεγαλύτερο πεδίο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης και σε αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και χρησιμοποιήθηκε από την 7η Υ.ΠΕ. και το υπουργείο.

Οι συγχωνεύσεις κλινικών, η τεράστια υποστελέχωση από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και η αντιμετώπιση της μέσω της κινητικότητας εργαζομένων ανάμεσα στα 2 νοσοκομεία, η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αποδοχή από την 7η Υ.ΠΕ. της πληρωμής των υπερωριών των εργαζομένων από τα έσοδα των νοσοκομείων αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως αξιοποιήθηκε η διασύνδεση αυτή.

Συμπερασματικά όχι απλά δεν επικροτούμε τη διασύνδεση αλλά βρισκόμαστε αντίθετοι.

Τα οξυμένα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά μαζί με τη αύξηση της ιδιωτικοποίησης δεν λύνονται με την ενοποίηση των 2 νοσοκομείων. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι επιχείρηση όπως θέλει η Ε.Ε. και η συγκυβέρνηση. Είναι αγαθό και δικαίωμα των εργαζομένων.

Απαιτούμε: •ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. •Πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας με πυρήνα το κέντρο υγείας, τα παραρτήματα του και τις κινητές μονάδες του που θα αναπτύσσεται στα 4 διαμερίσματα του δήμου Ηρακλείου. Τα οποία θα είναι πλήρως στελεχωμένα και οργανωμένα, θα είναι συνδεδεμένα με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, την οικογένεια. Θα παρέχουν ειδική φροντίδα στους χρόνιους πάσχοντες, στις οικογένειες μεταναστών, στις μητέρες, στα παιδιά κλπ. •Σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ) συνδεδεμένο με τα κεντριά υγείας και τα νοσοκομεία

•Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών εργαστήριων, δημοσίων νοσοκομείων, ΚΥ, μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Απορρίπτουμε την τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων γιατί μείωσαν κρεβάτια και οργανικές θέσεις, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο. Όχι στην διασύνδεση των νοσοκομείων, ναι στην αυτοτελή τους ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί το αναγκαίο τους ρόλο (ΠΑΓΝΗ τριτοβάθμιο, Βενιζέλειο δευτεροβάθμιο), με άξονα την ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους. •Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση εργασία. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων μας.

•Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. •Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς και πιο ειδικά χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. • Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. •Άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

•Λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού και μονιμοποίηση του προσωπικού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση