HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: «Εμπαιγμός … η κρατική επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και ενώσεις»

Λ. Αυγενάκης: «Εμπαιγμός … η κρατική επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και ενώσεις»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πενιχρή επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις για το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα ιδίως στην περιγφέρεια, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής :

“Η κρατική επιχορήγηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων και ενώσεων αποτελεί σημαντική πηγή για την επιβίωσή τους και για τη στήριξη του αθλητισμού και της προαγωγής του υγιούς ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας. …

Κι ενώ δεν λήφθηκε μέριμνα είτε για την απόδοση της χρηματοδότησης είτε για την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου το 2015, προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου για την κατανομή ποσού μόλις 100.000 ευρώ για το 2016 στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεδομένου ότι ο αριθμός μητρώου σωματείων έχει ξεπεράσει τα 6.200, γίνεται αντιληπτό ότι αναλογεί λιγότερο από 20 ευρώ για κάθε σωματείο.

Βεβαίως, δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί εάν επιλεγούν, με κριτήρια και διαδικασία του αρμόδιου Υπουργείου, συγκεκριμένα σωματεία που μοιρασθούν αυτό το ποσό και τα υπόλοιπα σωματεία μείνουν απλοί θεατές λαμβάνοντας το απόλυτο τίποτα. Πρόκειται για εμπαιγμό για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!». Επίσης, τονίζεται ότι «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται ως «παρείσακτο» από την Κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει μια πολιτική που διακρίνεται από αντι-ποδοσφαιρικό χαρακτήρα.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία ιδίως της περιφέρειας έχουν περιορισμένα έσοδα και καθίσταται απόλυτη ανάγκη να διατεθούν τα χρήματα από το Υπουργείο στα εκατοντάδες ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και τους χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και παράγοντες.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική, όχι μόνο για την στήριξη του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, αλλά, κυρίως, για την παροχή μιας δημιουργικής ενασχόλησης και διεξόδου των νέων –ιδίως στην περιφέρεια- και την στήριξη των αρχών της ευγενούς άμιλλας, του υγιούς ανταγωνισμού και της αέναης προσπάθειας για βελτίωση».

Τέλος τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη αποδοθεί οι επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και τις ενώσεις που είχαν εγκριθεί για το έτος 2014; 2. Γιατί περιορίστηκε τόσο δραστικά η κρατική επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου; Με ποια κριτήρια και ποια διαδικασία θα γίνει η κατανομή των 100.000 ευρώ στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; και 3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την στήριξη και ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση