HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Κεγκέρογλου για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ο Β. Κεγκέρογλου για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα του Οργανισμού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που βασίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα του 1968 αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με άλλους τρεις βουλευτές του κόμματος με παρέμβαση τους στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στην αναφορά τους, υπογραμμίζουν ότι η διακίνηση αυτού του Οργανισμού της ΣΣΕ από τον Στρατιωτικό Διοικητή της ΣΣΕ (Ιανουάριος 2016), αναπαράγει το ασφυκτικό πλαίσιο των Βασιλικών Διαταγμάτων που εξυπηρετούσαν τους σκοτεινούς κύκλους του τότε καθεστώτος.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές στην παρέμβαση τους αναφέρουν :

“Η διάσταση με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα προκαλέσει η τυχόν εφαρμογή του είναι εξόφθαλμη και η ΣΣΕ θα μετατραπεί σε στρατιωτικό σχολείο επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παρέμβαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κρίθηκε απαραίτητη, γιατί πράγματι όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της ΣΣΕ μέλος της ΠΟΣΔΕΠ, καταργείται η ιδιότητα του Καθηγητή ως δημοσίου λειτουργού που προβλέπει το άρθρο 8 του ν.3187/2003, χάνεται κάθε αρμοδιότητα από τα ακαδημαϊκά όργανα, τα οποία είναι αυτά που εξασφαλίζουν την ποιότητα της επιστημονικής γνώσης.

Με το σχέδιο αυτό όλες οι ακαδημαϊκές διαδικασίες θα καθορίζονται από εντολές και διαταγές στρατιωτικών παραγόντων, οι οποίοι είναι μη σχετικοί περί την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, ενώ είναι και άμεσα εξαρτημένοι από την ιεραρχία.

Οι καθηγητές της ΣΣΕ ουσιαστικά δεν συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης του οργανισμού αυτού και το συλλογικό ακαδημαϊκό όργανο, η Ακαδημαϊκή Συνέλευση, το απέρριψε ομόφωνα. Η Ακαδημαϊκή Συνέλευση του Τμήματος, η οποία απαρτίζεται από τα μέλη ΔΕΠ της ΣΣΕ, υπηρετώντας το θεσμικό της ρόλο, εκπόνησε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο Οργανισμού.

Το σχέδιο αυτό είναι σύγχρονο, πλήρες, καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες και δραστηριότητες της Σχολής και είναι εναρμονισμένο με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, χωρίς όμως να λησμονείται ο στρατιωτικός χαρακτήρας της, ενισχύει την ενσυνείδητη στρατιωτική πειθαρχία και το σπουδαιότερο, βρίσκεται εντός του πνεύματος της εισήγησης του ν. 3187/2003.

Το ανωτέρω σχέδιο των καθηγητών εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση του Τμήματος (Γενική Συνέλευση Τμήματος).

Σημειώνεται ότι κινήσεις περί κατάργησης της εισαγωγής στα ΑΣΕΙ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων και διάφορα υβριστικά δημοσιεύματα, κατά τα τελευταία έτη, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από ακραίους κύκλους που, με ιδιοτελείς σκοπούς, συκοφαντούν τον ρόλο της ΣΣΕ και τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ, είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση των εξόφθαλμα μη νόμιμων «τροπολογιών Μπαλτάκου» (άρθρο 51, ν. 4186/2013 και άρθρο 124, ν. 4199/2013).

Οι τροπολογίες αυτές δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τη ΣΣΕ, πρόσφορο έδαφος για ακραία στοιχεία και δεν έχουν ακόμα καταργηθεί.

Την κατάσταση δεν βοήθησαν ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ίδρυσης Στρατιωτικών Λυκείων.

Η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να κάνει δεκτές τις προτάσεις και το σχέδιο Οργανισμού όπως προτάθηκαν από το Σύλλογο των καθηγητών και να προβεί σε όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες και να απορρίψει χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που διακινεί ο διοικητής της ΣΣΕ (Ιανουάριος 2016), επειδή αυτό αναπαράγει το καθεστώς των Βασιλικών Διαταγμάτων και εξυπηρετεί ακραίους αυταρχικούς κύκλους”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση