HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑσφαλιστικό: Συντάξεις μέχρι 700 ευρώ θέλει η Τρόικα

Ασφαλιστικό: Συντάξεις μέχρι 700 ευρώ θέλει η Τρόικα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές καταδεικνύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα απ’ ό,τι τα περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί. Κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κάτι που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτει αφού σε αντίθετη περίπτωση η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή δεν θα προχωρήσουν.

Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση τη δεδομένη στιγμή αφού οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.

«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές.

Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ. Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

www.dikaiologitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση