HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒασίλης Δήμας: Σαν τον Οδυσσέα

Βασίλης Δήμας: Σαν τον Οδυσσέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τεράστιος σταθμός στην καριέρα μου θα είναι η επικείμενη μουσική μου συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο», αποκαλύπτει αποκλειστικά στον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη…

 Ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός. Όλη του η ζωή είναι η μουσική. «Τεράστιος σταθμός στην καριέρα μου θα είναι η επικείμενη μουσική μου συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο», αποκαλύπτει αποκλειστικά στον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη, με τα μάτια του να λάμπουν από υπερηφάνεια…

O Βασίλης Δήμας θυμίζει κάτι από τον Οδυσσέα. Κι αυτό γιατί είναι κι αυτός πολυμήχανος, όπως ακριβώς ο κυριότερος χαρακτήρας στο επικό ποίημα του Ομήρου, Οδύσσεια.

Πάντως σίγουρα είναι πολύ πιο τυχερός από αυτόν, καθώς δεν χρειάστηκε… 10 ολόκληρα χρόνια για να βρει τον δρόμο προς τη μουσική του «Ιθάκη». Τον βρήκε αρκετά γρήγορα, όντας σε μικρή ηλικία.

«Η αγάπη είναι τραγούδι», «Αδιέξοδο», «Αδελφέ μου», «Πάρ’ τα», «Κλείνω τις κουρτίνες», «Ήταν τρελός», «Αδερφέ μου», «Ποτέ δε σε ξεπέρασα», «Ο Θεός που πιστεύω», «Απόψε χωρίζω» και «Είμαι ακόμα παιδί» είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες που έχει χαρίσει στους Σταμάτη Γονίδη, Νότη Σφακιανάκη, Νίκο Οικονομόπουλο, Νίκο Μακρόπουλο και Διονύση Σχοινά.

Είναι ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός καταφέρνοντας να διαπρέπει σε όλους αυτούς τους τομείς.

Πάντως πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο, καθώς παρά την πολύ σημαντική μουσική του διαδρομή παραμένει ταπεινός. Στοιχείο που όπως είναι γνωστό τοις πάσι σπανίζει στον χώρο του.

Όλη του η ζωή είναι η μουσική. Ένα σπασμένο μπουζούκι και η παιδική περιέργεια «γέννησαν» έναν πραγματικά μεγάλο καλλιτέχνη πριν πολλά χρόνια.

Από έξι ετών που έπιασε το πρώτο όργανο στα χέρια του μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε ένα ατέλειωτο ταξίδι: αυτό της μουσικής.

Ο Βασίλης Δήμας, λίγους μήνες μετά το «ομορφότερο δώρο» που του χάρισε η ζωή ή για να κυριολεκτούμε η πολυαγαπημένη σύζυγός του, το γιο του, είναι έτοιμος, όπως αποκαλύπτει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο allyou.gr, να κολλήσει στο στήθος του το πιο μεγάλο μουσικό παράσημο.

Αυτό δεν είναι άλλο από την πιθανή επικείμενη συνεργασία του με τον μέγιστο στιχουργό, Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος θα του εμπιστευτεί ανέκδοτους στίχους του για να τους μελοποιήσει.

4Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική; Άρχισες να συνθέτεις από μικρός;

Όταν ήμουν περίπου έξι χρονών, έπιασα στα χέρια μου ένα σπασμένο μπουζούκι με μία χορδή, που βρέθηκε ανάμεσα στα παιχνίδια μου. Από εκείνη τη στιγμή, η μουσική είναι η ζωή μου. Τις πρώτες μου συνθέσεις τις έκανα δειλά στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.

Βασίλη, είσαι αυτό που λέμε «ολοκληρωμένος καλλιτέχνης». Γράφεις μουσική, στίχους, τραγουδάς και έχεις στο ενεργητικό σου αρκετές επιτυχίες, καθώς και πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. Πίστευες ότι θα έφτανες τόσο ψηλά όταν ξεκινούσες τη μουσική σου περιπέτεια;

Στόχος μου πάντα είναι να γίνομαι καλύτερος σε αυτό που κάνω. Ποτέ δεν φτάνεις σε καμία κορυφή, αν δεν πας βήμα βήμα.. Δεν ξέρω αν είναι ψηλότερα ή χαμηλότερα, αλλά είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά.

Τι σημαίνει η μουσική για εσένα; Όταν ακούς αυτή τη μαγική λέξη, τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό;

2Η μουσική για εμένα είναι τα πάντα. Αυτή η μαγική, όντως, λέξη είναι τα παιδικά μου χρόνια, ο άνθρωπός μου και ό,τι δεν έζησα».

Έχεις στο ενεργητικό σου δύο αρκετά επιτυχημένους δίσκους. Ποια είναι τα επόμενα δισκογραφικά σου πλάνα;

Αυτό το διάστημα ετοιμάζω νέα τραγούδια για τον προσωπικό μου δίσκο, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με νέες συνεργασίες με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Ποια η άποψή σου για τα μουσικά talent shows; Θα προέτρεπες ένα παιδί να συμμετάσχει σε κάποιο από αυτά;

Καθένας κάνει τις επιλογές του. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει σε κάποιον τι θα κάνει. Προσωπικά επιλέγω να κάνω μικρά βήματα και προσδοκώ να χτίσω σιγά-σιγά μια διαχρονική καριέρα, μέσα από τις συνεχείς εμφανίσεις μου και τις αμέτρητες ώρες στο studio. Εξάλλου, πιστεύω πως η αναγνωρισιμότητα πρέπει να έρθει μετά από την αναγνώριση κι όχι αντίστροφα.

Έχεις δώσει κομμάτια που έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες για τραγουδιστές που μεσουρανούν στο λαϊκό στερέωμα, όπως ο Σταμάτης Γονίδης, ο Νότης Σφακιανάκης και πολλούς άλλους ακόμα. Μάλιστα, αυτό το κατάφερες από πολύ μικρή ηλικία. Πως κατάφερες να παραμείνεις προσγειωμένος και να μην «καβαλήσεις το καλάμι».

Δεν κάνω καμία προσπάθεια. Είμαι απλά ο εαυτός μου. Η ευγένεια και η ταπεινότητα είναι οι δύο βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από αυτά που έχει καταφέρει.

Πού κατά την άποψή σου «πονάει» το λαϊκό τραγούδι;

Με βάση τα δικά μου πρότυπα, δηλ. τους παλιούς μεγάλους δημιουργούς κι ερμηνευτές που άφησαν έργο διαχρονικό, το λαϊκό τραγούδι στην εποχή μας δεν «πονάει» πουθενά, διότι πολύ απλά δεν υφίσταται, όπως το γνωρίσαμε παλιότερα.

3Υπάρχουν καθαροί λαϊκοί δρόμοι, κλίμακες που λέμε στην μουσική, όπως χιτζάζ, χουζάμ, σαμπάχ, κ.α., οι οποίοι έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται στις συνθέσεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των στίχων περιστρέφεται γύρω από την ίδια θεματολογία και τις ίδιες λέξεις, προκειμένου τα τραγούδια να είναι εμπορικά.

Επίσης, παρατηρώ πως το μπουζούκι, δυστυχώς, ακούγεται όλο και λιγότερο στις ενορχηστρώσεις. Έχουν, όμως, γραφεί στις μέρες μας και κάποια γνήσια λαϊκά τραγούδια που αποτελούν εξαιρέσεις. Π.χ. το «Επιστροφές-Καταστροφές», κ.α. Να σημειώσω βέβαια πως αν ένα τραγούδι δεν έχει μπουζούκι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν είναι λαϊκό. Λαϊκό τραγούδι είναι αυτό το οποίο αγκαλιάζει ο λαός, δεδομένου πως τον αντιπροσωπεύει.

Έχω κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες ότι έχεις κάποια μεγάλη συνεργασία στα σκαριά. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι’ αυτήν;

Είχα την μέγιστη τιμή να μου εμπιστευτεί στίχους του ο σπουδαιότερος στιχουργός της χώρας, ο κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος. Αυτό για μένα αποτελεί προφανώς τον μεγαλύτερο σταθμό στην καριέρα μου».

Πριν μερικούς μήνες η αγαπημένη σου σύζυγος έφερε στον κόσμο το πρώτο σας παιδί. Πως βιώνεις την πατρότητα; Πιστεύεις ότι ζεις όνειρο;

Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Πραγματικά δεν περιγράφεται. Πατρότητα σημαίνει ευθύνη και απαράμιλλη αγάπη. Ο γιος μου είναι «το ομορφότερο δώρο» της ζωής μου.

allyou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση