HomeΥΓΕΙΑΚαταρρέει το Δαφνί – Λειτουργεί με 150% πληρότητα

Καταρρέει το Δαφνί – Λειτουργεί με 150% πληρότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με 150% πληρότητα στα ψυχιατρικά τμήματα ολοκληρώνει κάθε εφημερία του το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ ή Δαφνί). Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιδίως σε νοσηλευτές, είναι τεράστιες, ενώ και αυτοί που υπάρχουν στο Δαφνί αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να διεκπεραιώνουν και άλλες εργασίες πλην των νοσηλευτικών προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ  ΕΣΥ), «οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες προσλήψεις, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση από Νοσηλευτές στο ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», σε επίπεδο που ξεπερνά το 60% των αναγκών».

«Οι εξωνοσοκομειακές και ενδονοσοκομειακές δομές λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας και τίθεται σε συνεχή κίνδυνο η ζωή τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών και δυστυχώς, τα τραγικά περιστατικά επαναλαμβάνονται» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝΟΨΥΝΟ κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Τα συμπτώματα επαγγελματικής εξάντλησης (Burn out), του εξουθενωμένου νοσηλευτικού προσωπικού είναι το πρώτο σύμπτωμα της παθογένειας στο Δαφνί. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν να λαμβάνουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και αρκετοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν χρήση της κανονικής άδειας, του προηγούμενου έτους, λόγω υπηρεσιακών αναγκών» λέει ο εκπρόσωπος των ψυχιατρικών νοσηλευτών. Επιπλέον, λόγω της γενικής έλλειψης προσωπικού ανατίθενται στους νοσηλευτές αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή πράξεις και αρμοδιότητες που δεν εμπίπτουν διόλου στο καθηκοντολόγιό τους, όπως  αιμοληψίες, συνταγογράφηση, φύλαξη ασθενών, προετοιμασία-σερβίρισμα φαγητού κλπ, και τα οποία είναι προφανώς παράνομα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υπερπλήρωσης των διαθέσιμων κλινών, που ξεπερνά στα περισσότερα τμήματα το 150%, έπειτα από κάθε εφημερία αλλά και για μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς  τα ψυχιατρικά περιστατικά χρειάζονται νοσηλεία τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Το προεδρείο του ΣΥΝΟΨΥΝΟ ζητεί από τους αρμοδίους, τόσο από τη διοίκηση όσο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τις εργασιακές συνθήκες για το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά τις συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση