HomeΚΡΗΤΗΤί λέει το ΕΚΑΒ για το περιστατικό με το θάνατο ενός 42χρονου στο Ηράκλειο

Τί λέει το ΕΚΑΒ για το περιστατικό με το θάνατο ενός 42χρονου στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις του σχετικά με καταγγελίες που έγιναν για σημαντική καθυστέρηση στην άφιξη ασθενοφόρου σε περιστατικό στο κέντρο του Ηρακλείου, όταν ένας 42χρονος υπέστη ανακοπή καρδιάς με αποτέλεσμα μα χάσει τη ζωή του, διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων σχετικά με περιστατικό λιποθυμίας 42χρονου που συνέβη στο κέντρο του Ηρακλείου στις 31 Ιανουαρίου 2016, κατά το οποίο αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού αναφέρονται στη μεγάλη καθυστέρηση άφιξης του ασθενοφόρου (20λεπτη καθυστέρηση) ως πιθανή αιτία της κατάληξης του άτυχου 42χρονου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Το συντονιστικό κέντρο του ΕKAB Ηρακλείου Κρήτης, βάσει του επίσημου αρχείου καταγραφής κλήσεων, έλαβε κλήση σχετικά με περιστατικό λιποθυμίας 42χρονου άνδρα (η ενημέρωση από τον καλούντα ανέφερε ότι ο 42χρονος είχε αναπνοή και ανοιγόκλεινε τα μάτια του) από την περιοχή Όαση Ηρακλείου Κρήτης στις 22:01 (31/1/2016). Η κλήση μεταβιβάστηκε στο πιο κοντινό άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο, το οποίο και αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 22:09 (χρόνος άφιξης 8 λεπτά). Με την άφιξη τους οι διασώστες, αφού διαπίστωσαν ότι ο 42χρονος είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς, προέβησαν άμεσα στην πραγματοποίηση Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) ενώ μετά από 3 λεπτά (22:12) στο σημείο αφίχθη και το όχημα μικρού όγκου του ΕΚΑΒ με τη συνοδεία γιατρού. Κατόπιν των επανειλημμένων προσπαθειών ανάνηψης (για περισσότερο από 40 λεπτά), o 42χρονος διασωληνώθηκε και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ».

Είναι προφανές, πως τα όσα δημοσιευτήκαν καμία σχέση έχουν με τα πραγματικά καταγεγραμμένα στοιχεία του συμβάντος ενώ, αν μη τι άλλο, δεν συνάδουν με την ετοιμότητα και την αυταπάρνηση των διασωστών και των γιατρών του ΕΚΑΒ αλλά και με την υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή δράση του Ε.Κ.Α.Β. στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση