HomeΥΓΕΙΑΚρεβάτια ούτε για δείγμα στις ΜΕΘ!

Κρεβάτια ούτε για δείγμα στις ΜΕΘ!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επικίνδυνο κοκτέιλ δημιουργούν στο σύστημα υγείας η επέλαση της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με τις κλειστές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 97 ασθενείς με γρίπη βρίσκονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ άλλα 71 επείγοντα και βαριά περιστατικά μεταξύ των οποίων ασθενείς με γρίπη, εμφράγματα, εγκεφαλικά, τραυματίες κα. χρειάζονταν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση των αρμοδίων είχαν εξασφαλιστεί μόλις 7 κρεβάτια ΜΕΘ μέχρι και το μεσημέρι!

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Υγείας γινόταν σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης. Όμως, ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός όχι μόνο δεν…είδε τους 64 ασθενείς που περίμεναν διασωληνωμένοι για κρεβάτι ΜΕΘ, αλλά με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «παρά τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα».

 Οι ασθενείς με γρίπη καταλαμβάνουν το 15% των κλινών

Με δεδομένο ότι είναι διαθέσιμες περίπου 640 κλίνες Εντατικής στο ΕΣΥ, οι ασθενείς με γρίπη καταλαμβάνουν το 15% των κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται βεβαίως για πολύ μεγάλο ποσοστό, εάν αναλογιστεί κάποιος τα βαριά και επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται κυρίως νοσηλεία σε ΜΕΘ, δηλαδή πολυτραυματίες, εμφραγματίες, χειρουργημένους κοκ.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα της γρίπης, ο τελευταίος απολογισμός του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέρχεται στους 34 νεκρούς. Επίσης, από την αρχή του Ιανουαρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 180 ασθενείς με γρίπη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση