HomeΥΓΕΙΑΣυνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ιό Ζίκα

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ιό Ζίκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άρχισε σήμερα μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα αν η επιδημία του ιού Ζίκα συνιστά «μια επείγουσα ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Η συνεδρίαση, η οποία άρχισε λίγο πριν από τις 13:15 (τοπική ώρα, 14:15 ώρα Ελλάδας), έχει οργανωθεί με τη μορφή τηλεφωνικής διάσκεψης μεταξύ οκτώ εμπειρογνωμόνων, υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και δώδεκα αντιπροσώπων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, και η Αργεντινή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χάρτλ.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, διαδίδεται «με εκρηκτικό τρόπο» στην περιοχή της βόρειας και της νότιας Αμερικής, όπου το 2016 αναμένονται 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν συγκάλεσε αυτή την επείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασισθεί αν η επιδημία πρέπει να χαρακτηρισθεί «επείγουσα ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία».

Σπάνιο είδος διαβούλευσης

Αυτό το είδος της διαβούλευσης είναι μάλλον σπάνιο, κάτι που υπογραμμίζει την ανησυχία του ΠΟΥ σχετικά με τη δυνατότητα να διαδοθεί ο ιός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον Ζίκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας ένας ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.448 ύποπτα κρούσματα, έναντι 147 το 2014.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη όσο διάστημα δεν τίθεται υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Δεκάδες κρούσματα μόλυνσης

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές ή από επιχειρηματικά ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Χθες, Κυριακή, ένα ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα «εδώ και κάποιο καιρό».

Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης). Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει διατυπώσει συστάσεις αναφορικά με τα ταξίδια στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον Ζίκα, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότερη πρόληψη έγκειται στην εξάλειψη των στάσιμων νερών όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και στη χρήση εντομοαποθητικών και κουνουπιερών για προστασία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά θεραπεία και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η δημιουργία ενός εμβολίου θα απαιτήσει περισσότερο από έναν χρόνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση