HomeΚΡΗΤΗΕγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Βιάνο… μετά υπουργού και διαμαρτυρίας

Εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Βιάνο… μετά υπουργού και διαμαρτυρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Βιάνου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουπλή.

Τα εγκαίνια του μουσείου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι με την τελετή του αγιασμού, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Κουρουπλή.

Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει ο υπουργός Εσωτερικών και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που επίσης θα βρίσκεται στην τελετή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

12:00 Τελετή Αγιασμού

12:10 Χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

12:15 Χαιρετισμός του Δημάρχου Βιάννου κ.Παύλου Μπαριτακη

12:20 Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

12:35 Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη

12:45 Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κ. Αριστομένη Συγγελάκη

12:50 Κόψιμο Κορδέλας εγκαινίων του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου

12:50 Παρουσίαση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου από τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων

13:05 Μουσική εκδήλωση από την Χορωδία Βιάννου “Στάθης Μάστορας”

13:20 Μικρή δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα

14:00 Λήξη τελετής εγκαινίων

Αγρότες

Ωστόσο αγρότες από τη Βιάννο πρόκειται να κλείσουν το δρόμο προς Αμιρά, ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή για τα εγκαίνια του μουσείου, ως μία ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη στάση που κρατά η Κυβέρνηση σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα.

Ο αποκλεισμός του δρόμου θα κρατήσει, όπως υπολογίζεται περίπου μία ώρα, ενώ στη συνέχεια αγρότες πρόκειται να μεταβούν στα Αμιρά, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το Μουσείο

Το Μουσείο, θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών , ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση, στην Βιάννο.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους σκοπούς του Μουσείου είναι :

α) Η γνώση και ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.

β) Η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

γ) Η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

δ) Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του Μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής έφτασε με την απογευματινή πτήση του Σαββάτου στο Ηράκλειο, ενώ το βράδυ παρευρέθηκε στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση