HomeΣΠΟΡΕίπε το ναι η περιφέρεια, άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο της ΑΕΚ

Είπε το ναι η περιφέρεια, άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο της ΑΕΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το γήπεδο της ΑΕΚ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο δρόμος για το έργο άνοιξε για τα καλά.

Υπέρ της έγκρισης της μελέτης τάχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝΕΛ και η πλειοψηφία αυτών των ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη του οποίου έχει τη μερίδα του λέοντος στο συμβούλιο.

Ωστόσο η παράταξη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου υπέστη σημαντικές ρωγμές αφού 11 περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά ενώ 2 απείχαν. Κατά επίσης ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ζωηρή και το λόγο πήραν κυρίως αυτοί που τελικά ψήφισαν κατά υποστηρίζοντας, από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, ότι η Περιφέρεια όφειλε να κινηθεί στη γραμμή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και να απορρίψει τη μελέτη ζητώντας παράλληλα καινούργια.

Τελικά η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε δεκτή έστω και με τους αστερίσκους που έβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από τους κατασκευαστές του έργου.

Πλέον το μπαλάκι πέφτει στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος μετά το πράσινο φως από την Περιφέρεια αναμένεται να δώσει και αυτός με τη σειρά την έγκρισή του (αδειοδότηση) για το ξεκίνημα του έργου.

Είναι τέλος κρίσιμο να τονιστεί ότι η Ρένα Δούρου δεν τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της Πέμπτης ενώ την Πέμπτη το πρωί είχε προηγηθεί σύσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου στην οποία πήραν μέρος οι αρμόδιοι Υπουργοί και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ζωηρές επιφυλάξεις για το έργο.

Οι πέντε όροι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

1. Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του παραρτήματος της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου 4277/2014.

2. Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

3. Σχετικά με το συνολικό αριθμό των θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527). Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων α) στην ενθάρρυνση χρήσης των ΜΜΜ β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που επιβαρύνουν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό.

4. Όσον αφορά στο έργο της ταπείνωσης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, αυτό αποτελεί σύνοδο έργο του κυρίως έργου, δηλαδή του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού και δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά και διακριτικά μιας και όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στην παρούσα εισήγηση, η κατασκευή και ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του κυρίως έργου. Επιπλέον, αξιολογείται και αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η δραστηριότητα στο σύνολό της  και όχι ο φορέας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο φορέας του έργου της ταπείνωσης των οδών είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας του Κέντρου είναι η Δικέφαλος Α.Ε.

5. Θα πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου που ρυθμίζεται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 αλλά με δέσμευση του φορέα του έργου για τον προσδιορισμό-υλοποίηση της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση