HomeΚΡΗΤΗΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Στο μπλόκο διανυκτέρευσαν οι αγρότες του Ρεθύμνου

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Στο μπλόκο διανυκτέρευσαν οι αγρότες του Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Κρήτη, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται για τη διοργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 4 Φεβρουαρίου 2016, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και ενάντια στις αλλαγές του συστήματος της φορολόγησής τους.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι καθημερινά να προχωρούν σε κάποιοι μορφή κινητοποίησης, μέχρι το παναγροτικό συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου, όπου μετά από συγκέντρωση και εποχούμενη διαμαρτυρία θα καταλήξουν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης.

Διανυκτέρευσαν στο μπλόκο

Εν τω μεταξύ, κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε η κινητοποίηση των αγροτών του Ρεθύμνου, καθώς είχαν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους τον κόμβο του Ατσιπόπουλου για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση δύναμης της Τροχαίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το βράδυ της Τετάρτης ο αποκλεισμός της εθνικής οδού στον κόμβο τερματίστηκε, ωστόσο οι αγρότες παρέμειναν στο μπλόκο όπου και διανυκτέρευσαν. Για σήμερα το πρωί στις 10:00 θα υπάρξει νέα συνέλευση προκειμένου να αποφασιστούν οι νέες κινητοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν.

Χθες επίσης, οι αγρότες του Ηρακλείου προχώρησαν σε κατάληψη για δεύτερη ημέρα του κτιρίου του ΟΓΑ, ενώ αγροτικά μπλόκα σε κομβικά οδικά σημεία στήθηκαν στην Ιεράπετρα, στα Πραιτώρια του δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Στα Χανιά, οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Με τα τρακτέρ στην … Agrotica οι αγρότες της Θεσσαλονίκης – Ετοιμάζουν «υποδοχή» στον Β. Αποστόλου

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν σήμερα Πέμπτη οι αγρότες από όλα τα μπλόκα εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ωστόσο, το μπλόκο των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Τελικός συντονισμός

Επίσης, το μπλόκο των Τεμπών συζητά το ενδεχόμενο να καλέσει το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερη στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν σήμερα επ’ αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.

Παρά τις όποιες μετριοπαθείς φωνές οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.

Εν τω μεταξύ, περίπου 80 αγροτικά μηχανήματα είναι παραταγμένα στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, κοντά στην Αττική Οδό. Οι αγρότες δεν έχουν αποκλείσει το δρόμο και σύμφωνα με την Τροχαία δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Με πληροφορίες από το in.gr για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση