HomeΚΡΗΤΗΒόρεια της Κρήτης, οι βυθομετρικές μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας

Βόρεια της Κρήτης, οι βυθομετρικές μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προχωρά το έργο της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας μέσω του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου του οργανισμού της  «EuroAsia InterConnector», η οποία και έχει αναθέσει σε ιταλικές εταιρίες της διεξαγωγή μελετών τεχνικού σχεδιασμού, προκειμένου να επιλεγεί ο καλύτερος τρόπος όδευσης του καλωδίου και να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής Νίκος Λυγερός, το ιταλικό πλοίο «Odin Finder» που εκτελεί τη βυθομετρική μελέτη, βρίσκεται βόρεια της Κρήτης, περνώντας από τα Δωδεκάνησα και με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λυγερός στη σχετική του ανάρτηση  στο προσωπικό του ιστολόγιο με τίτλο «Η πορεία της βυθομετρικής έρευνας» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ώρα που όλοι συζητούν για διάφορα δίχως λόγο και δίχως βάθος, διότι είναι μόνο περαστικοί, το ιταλικό καράβι Odin Finder που εκτελεί τη βυθομετρική μελέτη για το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, βρίσκεται πλέον στην ελληνική ΑΟΖ, αφού πέρασε κι από το τελευταίο θαλάσσιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα είναι ήδη στην περιοχή Δωδεκανήσων κι ετοιμάζεται να περάσει βόρεια της Κρήτης για να βρεθεί τελικά στον Πειραιά.

Έτσι επί του πρακτέου, βλέπουμε ότι η εταιρεία GAS που κέρδισε τον διαγωνισμό έχει όντως αρχίσει την καταγραφή του βυθού με το πρώτο πέρασμα για να εξερευνήσει τον διάδρομο εφικτότητας. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον που υπάρχουν ακόμα άτομα που δεν ξέρουν ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κι εξελίσσεται σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι κάθε μέρα που περνά κάθε χώρα της συμφωνίας αποκτά βυθομετρικά δεδομένα ακρίβειας που αφορούν την ΑΟΖ της για τα βάθη που ξεπερνούν τα 100 μέτρα.

Με άλλα λόγια, το όραμα της ιστορίας μετατρέπεται σε πραγματικότητα του μέλλοντος. Και μ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε τις θέσεις μας για τις τριμερείς και σε πρακτικό επίπεδο. Επιπλέον ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και σε ατομικό επίπεδο σε αυτήν την έρευνα, παρακολουθώντας την πορεία του σκάφους σε όλη τη διαδρομή μέσα στη Μεσόγειο θάλασσα και ειδικά στις ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Για να μην μπορεί κανείς να τους πείσει ότι δεν γίνεται τίποτα κι ότι δεν πρόκειται για επιτυχία του EuroAsia Interconnector».

Οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων.

lygeros1

lygeros2

lygeros3

lygeros4

lygeros5

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση