HomeΚΡΗΤΗΑπαραίτητη η λήψη μέτρων για την προστασία από την επιδημία της xylella

Απαραίτητη η λήψη μέτρων για την προστασία από την επιδημία της xylella

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του βακτηρίου στη χώρα μας και να διασφαλισθεί η προστασία των ελαιόδεντρων και των άλλων ειδών που προσβάλλονται από το βακτήριο, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση αναφέρεται: «Η επιδημία xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα βακτήρια του κόσμου. Προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου για δεκαετίες μόλυνε ελαιόδεντρα, καθώς και δεκάδες άλλα είδη, όπως καλλιέργειες εσπεριδοειδών».

Τα φυτά οδηγούνται σε απονέκρωση

Επίσης, επισημαίνεται ότι «Το βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξήλωμα, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Εκτιμάται ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, έχουν μολυνθεί στην Απουλία. Για την αποφυγή μετάδοσης του βακτηρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε, εκτός από το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, και την καταστροφή υγιών δέντρων για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης. Παράλληλα, πιέζει την Ιταλία για γρηγορότερη λήψη δραστικών μέτρων χρεώνοντας της αδυναμία να λάβει εγκαίρως μέτρα περιορισμού της επιδημίας. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, n Ιταλία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν επιστημονικώς τεκμηριωμένο σχεδιασμό για να σταματήσει n εξάπλωση της νόσου και σε άλλες Χώρες της E.E. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός που να προφυλάσσει απόλυτα από την επιδημία και την πιθανότητα εξάπλωσης του βακτηρίου».

Λήψη προληπτική μέτρων

Τέλος ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι «Είναι αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων, από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, για τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του βακτηρίου στη χώρα μας και να διασφαλισθεί η προστασία των ελαιόδεντρων και των άλλων ειδών που προσβάλλονται από το βακτήριο. Αφενός η εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ελέγχων κατά την εισαγωγή δέντρων και φυτών στη χώρα μας και αφετέρου η έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (επιστημονικοί φορείς, γεωπόνοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φυτωριούχοι, παραγωγοί,  κλπ) θα συμβάλλουν στην πρόληψη «εισαγωγής» του βακτηρίου».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση